Logo rij-instructie.nl

CBR communiceert gemiddelde lesprijs van 41 euro op website

  actueel

Is het zinvolle informatie voor de consument of moet het CBR zich verre houden van het vermelden van een gemiddelde lesprijs op de eigen website? Daar zijn de meningen over verdeeld. De brancheorganisaties VRB en FAM kunnen ermee leven, BOVAG heeft er geen enkele mening over terwijl brancheorganisatie LBKR en een aantal rijschoolhouders er niet blij mee zijn.

Op de vernieuwde website van het CBR staat onder het kopje praktijkexamen auto een nieuw kopje 'Wat kost het?' Hier worden de gemiddelde kosten voor het halen van een rijbewijs (2300 euro) en de gemiddelde prijs voor een uur rijles (41 euro) gecommuniceerd. De redactie van Rij-instructie kreeg vervolgens vragen van een rijschoolhouder of dit wel gewenst is. Immers, er staat weliswaar dat het een gemiddelde prijs is en dat de lesprijzen behoorlijk verschillen van elkaar, maar aan de andere kant lezen veel consumenten niet verder dan hun neus lang is.

De brancheorganisaties zijn geïnformeerd over het voornemen van het CBR om deze informatie te plaatsen en hebben er niets tegen ondernomen. BOVAG Rijscholen laat desgevraagd er geen enkele mening over te hebben aangezien elke informatie over prijzen zeer gevoelig is in het kader van de mededinging. Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, vertelt dat dit  in het voortraject besproken is en hij kan leven met de informatie op zich, maar blij met het genoemde bedrag is hij niet. "Wat mij betreft geeft dit aan hoe armoedig we bezig zijn in onze branche. Aanbiedingen lokkertjes en basis en/of instap pakketjes tegen belachelijke tarieven halen het gemiddelde drastisch naar beneden. Ik had graag een goede verklaring erbij gehad hoe deze tarieven tot stand komen."

50 euro
Jos Post, voorzitter van de LBKR, hanteert zelf een tarief van 50 euro voor een rijles en mede daarom is hij hier niet niet blij mee. "Potentiële klanten worden op deze manier toch weer geprikkeld te kijken naar deze 'gemiddelde' prijs. Men zou zich echter moeten bedenken waarom de gemiddelde automonteur al snel tussen de 70 en 80 euro per uur kost."

Meer berichten