Afbeelding

Een derde meer chauffeurs gepakt voor appen achter het stuur

actueel

Sinds de teams Verkeer van de politie op aangeven van het Openbaar ministerie handheld bellen achter het stuur tot prioriteit heeft gebombardeerd, stijgt het aantal zogeheten staandehoudingen fors. In de eerste vier maanden dit jaar zijn 36.661 overtredingen wegens handheld bellen geconstateerd, ongeveer een derde meer dan de 27.029 in dezelfde periode in 2017. Bovendien wordt door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, gewerkt aan een hogere strafmaat in gevallen waarin het gebruik van een mobiele telefoon concreet gevaar oplevert.

Dit blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van Remco Dijkstra (VVD). Dijkstra maakt zich grote zorgen over de honderden vrachtwagenchauffeurs die tijdens het besturen van hun truck aan het appen zijn. Naast meer staandehoudingen en nieuwe wetgeving om gevaarlijk gebruik harder aan te pakken, wordt er ook gewerkt aan een opvolger van de campagne "Onderweg ben je Offline". Er komt ook een beeldmerk dat, net als bij de Bobcampagne, langere tijd mee kan. Deze campagne gaat na de zomer van start en richt zich op alle verkeersdeelnemers in Nederland, dus ook op buitenlandse chauffeurs, laat Grapperhauser weten.

Proeven
Ten derde is de politie proeven gestart met nieuwe opsporingsmethodes die de pakkans verhogen. In Oost-Nederland draait een pilot met een speciale camera die constateert of iemand zijn smartphone achter het stuur gebruik, er draait een proef om digitaal te handhaven op telefoongebruik in het verkeer en sinds kort zet de politie en speciale touringcar in om appende bestuurders van vrachtwagens én personenwagens staande te kunnen betrappen.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 8 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2