Afbeelding

Brancheorganisaties geen voorstander dat eisen voor examinatoren worden bijgesteld

actueel

De brancheorganisaties VRB, FAM en BOVAG zijn geen voorstander van het voorstel dat de instroomkwalificatie voor examinatoren naar beneden wordt bijgesteld. "Iedereen binnen de branche vindt zich opeens een inhoudsdeskundige omdat hij al jaren lesgeeft. Maar lesgeven en examineren zijn twee verschillende takken van sport, met ieder specifieke vaardigheden en kennis."

Dit schrijven de brancheorganisaties in een analyse over de oorzaak van de wachttijden voor de Tweede Kamerleden Maurits von Martels en ze hebben dit tevens laten weten aan andere Kamerleden. De brancheverenigingen hebben een uitgebreide analyse gemaakt van de oorzaken van de oplopende wachttijden. Er zijn meerdere redenen, maar één van de redenen is dat een aantal rijschoolhouders van het praktijkexamen een casino maken, waarbij het eigen verdienmodel belangrijker is dan de verkeersveiligheid. "Wanneer die 18 procent slecht presterende rijscholen uit de markt verdwenen zijn, is het wachttijdenprobleem voor 90 procent opgelost. Want dat is nog maar het segment dat een slagingspercentage heeft van minder dan 30 procent eerste geslaagden. Iemand die na jaren niet aan het landelijk gemiddelde van 50 procent komt: hoort die wel thuis in deze branche? De groep van meer dan 1600 rijscholen die minder dan 30 procent scoort, heeft ook nog eens een laag herexamenpercentage", wordt in de analyse gesteld.

De integrale analyse van de brancheorganisaties staat in Rij-instructie die morgen verschijnt.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1