Logo rij-instructie.nl
Foto:

Camera in plaats van zijspiegel toegestaan

Vanaf 1 juli mogen examinatoren en instructeurs gebruik maken van zichtveldverbeterende systemen, zoals camera's, tijdens het praktijkexamen en opleiding. Hiermee komt het CBR tegemoet aan een wens van de rijscholensector. 

Zichtveldverbeterende systemen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een camera die het beeld aan de zijkant van het voertuig projecteert op een scherm in de deur of in een aparte monitor.
Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het hierbij verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken. Deze verplichting vervalt nu vanaf 1 juli aanstaande. Het Reglement rijbewijzen wordt daarom aangepast. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Het gebruik van deze systemen door de kandidaat of de examinator heeft overigens geen effect op de beoordeling tijdens het examen. Kandidaten die het examen in een voertuig met een zichtveldverbeterend systeem afleggen moeten net zoals bij het gebruik van spiegels, het juiste kijkgedrag laten zien zoals omschreven in de rijprocedures.

Meer berichten