Logo rij-instructie.nl

'Rijscholen berekenen boetes en schade door aan hun leerlingen'

  actueel

Rijscholen hebben niet altijd hun algemene voorwaarden of verzekeringen op orde. Dat kan ertoe leiden dat leerlingen eventueel moeten opdraaien voor verkeersovertredingen en schade die ze veroorzaken tijdens de rijles.

Dit blijkt uit onderzoek door BNR naar de algemene voorwaarden van rijscholen. Brancheorganisatie VRB rkent dat niet alle rijscholen verzekerd zijn en dat sommige leerlingen moeten opdraaien voor snelheidsovertredingen - en dat mag niet.
BNR benaderde een rijschoolhouder en die zei dat in zijn algemene voorwaarden staat dat boetes worden doorberekend om leerlingen bewust te maken van de kosten van verkeersovertredingen.
Dit is juridisch onhoudbaar, zegt advocaat verkeersrecht Bert Kabel. "De leerling staat in een bijzondere verhouding tot de rijschool, de leerling is juridisch gezien ook niet de bestuurder."
Kabel is verbaasd dat sommige rijscholen dit soort praktijken erop nahouden. Wel ziet hij vaker, vooral bij kleine rijscholen, dat algemene voorwaarden gewoon gekopieerd worden.
Voorzitter Peter van Neck van de VRB zegt regelmatig klachten af te handelen van leerlingen. Volgens Van Neck spelen de moordende concurrentie in de branche én kostenoverwegingen mogelijk een rol. 

Bron: BNR

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten