Logo rij-instructie.nl
Als e-scooter is gekozen voor de e-scooter van EMCO, de belangrijkste leverancier van e-scooters in Nederland.
Als e-scooter is gekozen voor de e-scooter van EMCO, de belangrijkste leverancier van e-scooters in Nederland.

Speciale aandacht voor e-scooter in nieuw theorieboek bromfiets VERJO

  actueel

De elektrische scooter (e-scooter) is niet meer weg te denken en dat is voor VERJO, uitgever van verkeers- en vervoersleermiddelen, aanleiding om hier specifiek aandacht aan te besteden in het nieuwe theorieboek bromfiets. De regels waarin het gebruik van de e-scooter afwijkt van die van de gewone scooter zijn helder weergegeven.

Het bromfietscertificaat is in 1996 ingesteld en sindsdien is er veel veranderd voor de bestuurders van brom- en snorfietsen. Denk aan de plaats op de weg, het bromfietsrijbewijs, het praktijkexamen en de komst van de speed pedelec. Op dit moment ziet Verjo-directeur Chris Verstappen als grootste verandering bij tweewielers de snelle opmars van de elektrische scooter. "In Nederland rijden al meer e-scooters rond dan elektrische auto's. Ook levert de e-scooter een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het bereikbaar houden van de Nederlandse steden.  Daarnaast is het een heel prettig voertuig om mee te rijden."
Voor VERJO is het vanzelfsprekend deze ontwikkelingen te volgen en op het juiste moment op te nemen in het lesmateriaal. "We leiden de kandidaat niet alleen op voor een examen, maar ook voor een veilige deelname aan het verkeer. Dit doen we al bijna 40 jaar met succes", aldus Verstappen.

Afwijkende regels
In het nieuwe theorieboek bromfiets worden daarom de afwijkende regels en gebruik e-scooter op een unieke manier weergegeven. De leerling zal dit direct herkennen aan het icoontje 'e-scooter.'  Verstappen: "Voor de leerlingen die nog met een fossiele bromfiets/snorfiets rijden, is direct duidelijk dat het nog niet voor hen bedoeld is. Omgekeerd geldt dit ook voor de bestuurders van e-scooters en speed-pedelecs."

VERJO is bij de samenstelling niet over één nacht ijs gegaan. "Om het belang van de ontwikkeling e-scooter te benadrukken zijn wij met een nieuwe e-scooter op pad gegaan om alle foto's en 3d tekeningen te vernieuwen. Voor ons was het rijden met de e-scooter een zeer prettige ervaring." 
Het spreekt in deze voor zich dat VERJO ook het theorieboek meteen ook heeft aangepast aan de nieuwe regels snorfiets op de rijbaan (in Amsterdam) en andere wetswijzingen.

Alle theorieboeken vernieuwd
De afgelopen periode en de komende periode worden alle theorieboeken vernieuwd. De vernieuwing is begonnen met het succesvolle RIS-praktijkboek op het gebied van gebruik ADAS en automaat rijden. De theorieboeken voor auto en vrachtauto/bus zijn al aangepast. De theorieboeken van VERJO worden gewaardeerd voor de logische opbouw en begrijpelijke taal. Daarnaast zijn na elk hoofdstuk studievragen opgenomen. Dit is belangrijk voor een leerling omdat ze dan gelijk kunnen toetsen of ze het hoofdstuk begrepen hebben. In het theorieboek bromfiets zijn ruim 150 unieke studievragen opgenomen.

De theorieboeken worden tegen zeer scherpe prijzen geleverd.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten