Logo rij-instructie.nl
Foto:

Advies: 'Nieuwe bijzondere bromfietsen alleen besturen als je over rijvaardigheid beschikt'

  actueel

Het ontwerp van een nieuw bijzondere bromfiets moet optimaal zijn afgestemd op zowel de gebruiker als het verkeerssysteem. Dat betekent onder andere dat de bestuurder beschikt over de juiste rijvaardigheid en dat de bediening van het voertuig logisch en intuïtief is. Ook moeten andere weggebruikers het nieuwe voertuig als zodanig herkennen, weten hoe het zich gedraagt en welke gedrags- en verkeersregels daarbij horen.

Dit schrijft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een advies over toelatingseisen van bijzondere bromfietsen. De SWOV geeft dit advies nadat minister Van Nieuwenhuizen van I&W daarom had gevraagd.

Het is hierom van belang Als om inzicht te krijgen in de manier waarop het nieuwe voertuig zich laat besturen, bij normaal gebruik en in kritische situaties. "In een praktijkproef moeten potentiële moeilijkheden en risico's bij het berijden en besturen van het testvoertuig in verschillende scenario's worden onderzocht". aldus de SWOV.

Verder is na toelating een fase van monitoring en evaluatie van belang. "Alle toelatingen zouden daarom in eerste instantie tijdelijk moeten zijn. Dat geldt ook voor eventuele aanpassingen aan het oorspronkelijke voertuigontwerp en voor aanpassingen aan het verkeerssysteem of de regelgeving. Als die aanpassingen invloed hebben op de rijeigenschappen van het nieuwe voertuig, dan moeten deze eigenschappen opnieuw worden getoetst", meent de SWOV.

Meer berichten