Logo rij-instructie.nl

ICT-systeem CBR al vijf keer duurder dan gepland en einde nog niet in zicht

  actueel

Aan de treurige soap rond het CBR lijkt maar geen einde aan te komen. Onderzoek van ZEMBLA van BNNVARA toont aan dat het CBR  het ministerie van Infrastructuur niet heeft geïnformeerd over een mislukt ICT-project, dat liefst vijf maal duurder (34 in plaats van 7 miljoen euro en de teller loopt nog op) uitviel dan begroot. Duizenden mensen kwamen zonder rijbewijs te zitten door achterstanden die waren opgelopen door dat project. Dit is extra pijnlijk omdat het CBR zich bij alle inmiddels aangetoonde misstanden verschuilt achter het feit dat er gewerkt wordt aan een nieuw ICT-project. En dat rammelt aan alle kanten. 

Uit interne documenten van het CBR, die ZEMBLA heeft ingezien, komt naar voren dat wat in 2016 al had moeten zijn opgeleverd, nu nog steeds niet af is. Een nieuw computersysteem had de groei van het aantal nieuwe aanvragers voor een rijbewijs moeten opvangen, maar zorgde door de problemen slechts voor achterstanden. Het project staat door de kostenstijging nu in de top drie van duurste ICT-projecten die onder het toeziend oog van het Ministerie van I&W werden uitgevoerd.

Geen juiste cijfers
Tot nu toe meldde het ministerie aan de Tweede Kamer dat vanaf 2017 elf miljoen meer was uitgegeven dan gepland. In werkelijkheid lag dit bedrag op 27 miljoen, vanaf 2013. Volgens het ministerie komt dit omdat het CBR de juiste cijfers en periode niet openbaarde. "Er worden nu mensen uit Vietnam ingevlogen om de problemen op te lossen," zegt een voormalige ICT-manager van het CBR aan ZEMBLA.

Het CBR werkt nu noodgedwongen door met verouderde systemen, waaronder Windows XP, waarvoor al vijf jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. Volgens de ICT-manager zijn een miljoen medische dossiers opgeslagen in een Oracle 9 database, waaraan al 9 jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. "Op Windows XP kan gewoon worden ingebroken. Juist medische gegevens moeten heel nauwkeurig worden opgeslagen, wettelijk moet dat beschermd zijn", aldus hoogleraar ICT Jan Friso Groote. Het CBR bevestigt dat medische dossiers op verouderde systemen zijn opgeslagen, maar stelt dat het risico dat gegevens uitlekken minimaal is, omdat de oude systemen van internet zijn afgekoppeld. Het is de vraag of de minister wat dit betreft het CBR inmiddels weer op haar blauwe ogen vertrouwt.

Is Raad van Toezicht wel bekwaam?
De Kamer niet de juiste informatie overhandigen wordt in Den Haag beschouwd als een doodzonde. Normaal betekent dit dat er koppen gaan rollen, maar dat lijkt nu niet te gebeuren, aangezien CBR-directeur Petra Delsing al eerder dit jaar liet weten niet meer beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
Wél kunnen met de wijsheid van nu vraagtekens worden geplaatst bij de bekwaamheid van de Raad van Toezicht. Voorzitter Jan Mengelers zei over het naderende afscheid van Delsing namelijk onder andere: "Petra Delsing heeft de afgelopen jaren leiding gegeven aan het proces dat van het CBR een organisatie moet maken die klaar is voor de toekomst" en ook "Zij slaagde erin van deze organisatie een meer toekomstgerichte organisatie te maken." Dit zijn, zo blijkt nu, dat het CBR juist deze zaken niet op orde had. 

Bron: BNNVARA,

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten