Logo rij-instructie.nl
Foto:

Eigenaar 100% Geslaagd loopt kans op 18 maanden cel

  actueel

Mustapha El B., de eigenaar van 100% Geslaagd, loopt de kans voor 18 maanden opgesloten te worden in België. Gisteren is een rechtszaak gestart voor het feit dat kandidaten die het theorie-examen aflegden vanaf de parkeerplaats met een microfoon en met behulp van een camera heeft voorgezegd. De strafeis vis zo hoog omdat het openbaar ministerie meent dat hij hiermee de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht.

Dit meldt Het Parool.  El B. is al lange tijd in Amsterdam actief als eigenaar van rijschool 100% Geslaagd enige tijd terug verlegde hij zijn werk naar Antwerpen en Deurne. In Deurne werd hij gesnapt toen hij vanuit een Seat Ibiza die hij geparkeerd had bij het examencentrum de Arabische leerlingen de antwoorden voorzegde. De aanklager schetste hoe hij daarbij te werk ging. "Op 7 december 2017 waarschuwde het examencentrum in Deurne de politie omdat op de parkeerplaats een Seat Ibiza stond geparkeerd. De examinator herkende Mustapha El B. aan het stuur. Hij zag ook dat één van de kandidaten zich verdacht gedroeg."
"De politie hield haar aan de uitgang tegen. De vrouw, Bouchra H., bekende dat zij gefraudeerd had. In haar ruime hemd zat een verborgen cameraatje, een zendertje en oortjes verstopt. Zij had het hemd gekregen van Mustapha toen zij het examencentrum binnenging', zo meldt Het Parool.

Uitgekiend systeem

Het was een uitgekiend systeem waarvan El B. zich bediende. De kandidaat had een verborgen camera, die stond in verbinding met zijn laptop, waarna hij het goede antwoord doorgaf in een eveneens verborgen oortje.  Deze techniek had hij volgens de aanklager al eerder toegepast in een ander examencentrum.
Advocaat Thibaud Delva verdedigde El B door te stellen dat zijn cliënt kandidaten met een taalachterstand wilde helpen. Bovendien zei hij dat ElB. Beseft dat hij de verkeersveiligheid in gevaar bracht, maar dat dit ook wel meeviel omdat er ook altijd nog een praktijkexamen moet volgen.

De rechter doet op 26 februari uitspraak.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten