Logo rij-instructie.nl

1 op de 5 personen die niet meer mogen autorijden vanwege Alzheimer slaat advies in de wind

  actueel

Eén op de vijf personen die na een rijtest in het kader van de Ziekte van Alzheimer te horen krijgt dat hij of zij niet meer mag autorijden, legt dit advies naast zich neer. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Dit schrijft Dafne Piersma, die vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op basis van haar proefschrift 'Fitness to drive of older drivers with cognitive impairments.' Het onderzoek, dat in stand is gekomen met medewerking van het CBR, beantwoordt de vraag of een onderzoek in een zogeheten klinische setting een goede voorspellende waarde kan hebben en wellicht een rijtest overbodig kan maken. Gesprekken met de patiënt en familie, door bepaalde cognitieve testen en door een test op een rijsimulator zijn in 90 procent van de gevallen genoeg. Dit maakt de rijtest dus niet overbodig, maar het kan wel op een andere manier.
In het kader van het onderzoek zocht Piersma ook uit of mensen die na een rijtest te horen krijgen dat ze beter niet meer achter het stuur kunnen plaatsnemen en daaruit blijkt dat 21 procent dat advies in de wind slaat.  

 

Meer berichten