Afbeelding

Nieuwe regels reserveren CBR; limiet van zeven weken tussen 2de en 3de examen wordt twee weken

Algemeen

Iedere rijschool moet dezelfde kansen hebben bij het reserveren van examens en iedereen moet gelijk worden behandeld. Omdat dat niet altijd het geval is, haalt het CBR vanaf 1 mei de touwtjes strakker aan. Onderdeel is dat de limiet van zeven weken tussen het tweede examen en een derde examen wordt verlaagd naar twee weken. De nieuwe regels zijn tot stand gekomen in overleg met de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie (KRV).

Het CBR is er klaar mee dat er regelmatig oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de systemen van het CBR en daarom worden per 1 mei nieuwe regels van kracht. Dit zijn ze:

- Voor het reserveren van een praktijkexamen moet een kandidaat vanaf 1 mei 2024 een geldig theoriecertificaat hebben. Op het moment van reserveren mag het certificaat niet verlopen zijn. Een kandidaat hoeft geen geldig theoriecertificaat te hebben om een rijschool te machtigen. Wisselen van kandidaten zonder dat zij in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat is vanaf 1 mei 2024 niet meer mogelijk. Annuleren kan nog wel, maar voor een nieuwe reservering heeft de kandidaat dus een geldig theoriecertificaat nodig.

0- Vanaf 1 mei kan een kandidaat minder vaak worden gewisseld. Dat kan één keer als initiatiefnemer en één keer als meewerkende partij. Wisselen kan alleen als de twee reserveringen minder dan vier weken uit elkaar liggen. Dit geldt voor de categorieën B, BE, AVB, AVD, AM en de toetsen. 

- De annuleringslimiet gaat vanaf 1 mei omhoog. Elke rijschool ontvangt een jaarlimiet van 5% op alle afgenomen B-examens (dit is nu 1%). Ongeacht het aantal afgenomen B-examens kan  iedere rijschool tenminste twee examens binnen één jaar annuleren. In één kalendermaand mag  maximaal 10% van de jaarlimiet worden ingezet. Dit geldt alleen voor categorie B.
“Door de annuleringslimiet op te hogen geven we opleiders meer ruimte om – in overleg met de kandidaat – een examen te annuleren wegens onvoorziene omstandigheden of omdat de kandidaat er nog niet klaar voor is. De betrokken kandidaten krijgen zoals gebruikelijk hier bericht van”, is hiervoor het argument.

- Een examen annuleren binnen 48 uur na reserveren kan nu tot zes weken voor de examendatum en wordt vanaf 1 mei versoepeld naar vier weken voor de examendatum. Een annulering binnen 48 uur telt niet mee voor het annuleringslimiet. Dit geldt voor de B, BE, AVB, AVD, AM en de toetsen. 

- De ruimte om examens voor de categorie bromfiets (AM) “vrij op naam” te kopen gaat vanaf 1 mei omlaag van 10% naar 5% van het aantal examens van de voorgaande twaalf maanden. Meer gekochte naamloze capaciteit wordt automatisch teruggenomen. Dit geldt voor de categorieën BE, AVB, AVD en AM. 

- De termijn om deze examens op naam te zetten wordt versoepeld. Uiterlijk twee weken voor de examendatum moeten de examens op naam gezet zijn. Dat is nu vier weken. De opleider krijgt hierdoor dus meer tijd om een examen op naam te zetten. Dit geldt voor de categorieën B, AVB, AVD en AM. 

- De maatregel dat kandidaten minimaal zeven weken moeten wachten als zij twee keer gezakt zijn, wordt verlaagd naar twee weken. Dit geldt voor categorie B.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1