Afbeelding
Foto: Hans Peijs

CBR test of theorie-kandidaat B de materie beheerst

Algemeen

Nieuw, maar nog wel in de testfase, bij het theorie-examen categorie B: de zogenoemde multiple respons vraag. Het is een examenvraag waarbij meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Hiermee probeert het CBR een vinger te krijgen achter kandidaten die de examenstof echt beheersen en zij die dat niet doen, maar zich bijvoorbeeld verdienen van aangeleerde foefjes.

Vanaf 15 mei kunnen kandidaten voor het autotheorie-examen deze nieuwe vragenvorm tegenkomen, maar deze telt niet mee voor het eindresultaat. Een voordeel van de nieuwe vraagvorm is dat er meerdere aspecten van een examenonderwerp kunnen worden bevraagd. “We verwachten dat we met deze vragen beter onderscheid kunnen maken tussen kandidaten die de examenstof goed beheersen en kandidaten die de examenstof nog niet goed beheersen”, aldus het CBR.

De multiple respons vraag zal een aantal weken meedraaien in het examen. Op basis van de resultaten wordt beoordeeld of de multiple respons vraag standaard in het examen wordt ingevoerd.
Het CBR maakt al langer gebruik van testvragen in de theorie-examens voor auto, motor en bromfiets. Kandidaten krijgen altijd twee extra vragen die niet meetellen voor het eindresultaat.

Afbeelding
Onlinestuderen.com gaat zelfstandig verder 9 jun., 13:31
Afbeelding
Basis Europese Rijbewijsrichtlijn is goed, maar er moet nog wel wat worden gesleuteld 7 jun., 15:09
Afbeelding
ADAS in examen is pas in 2024 te verwachten 7 jun., 14:08 1
Afbeelding
ADAS Alliantie nieuw leven ingeblazen, nu met focus op de gebruiker 6 jun., 13:56
Afbeelding
'Verkeerseducatie is geen kwestie van 'baat het niet dan schaadt het niet'' 5 jun., 15:39
Afbeelding
Meerderheid motorrijders keurt rijden met herriepijp af 1 jun., 16:20 1