Logo rij-instructie.nl
Foto:

Turbo-kandidaten theorie scoren slechter op inzicht

  actueel

Kandidaten die het theorie-examen afleggen nadat ze een 'turbocursus' hebben gevolgd, scoren  aanzienlijk slechter op met name het aspect inzicht dan kandidaten die geen 'kunstjes' hebben aangeleerd. Mede hierom heeft het CBR afgelopen november de theorievragen aangepast en er meer inzicht-vragen in aangebracht.

Dit vertelde Jaap Breur, stafmedewerker Kennis en Kwaliteit bij het CBR, afgelopen vrijdag bij de algemene ledenvergadering van de VRB. Daartoe aangespoord door vragen uit de zaal, vertelde Breur dat het CBR turbo-opleidingen niet kan verbieden (in Nederland is er nu eenmaal vrijheid van onderwijs zei hij), maar het CBR wil wel dat kandidaten pas slagen voor het examen als ze ook de cruciale onderdelen, zoals voorrangsregels, beheersen en niet alleen de feitjes uit het hoofd geleerd hebben.
Breur zei verder er veel waarde aan te hechten dat kandidaten een gedegen theorie-opleiding volgen. "Wij zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om ervoor te zorgen dat we leerlingen bieden wat ze nodig hebben. Dat is onderwijs, kennis en inzicht." 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten