Afbeelding

Meer ongevallen in wintertijd door donkere avondspits

Algemeen

Het ingaan van de wintertijd aankomend weekend brengt een groter ongevalsrisico met zich mee. Dit komt door de plotselinge overgang van een avondspits in het licht naar een avondspits in het donker: bij een avondspits in het donker gebeuren ongeveer drie keer zoveel ongevallen. 

Dit heeft de SWOV vastgesteld na onderzoek. Bij de overgang naar wintertijd kunnen we in principe een uur meer slapen en daardoor is de overgang naar de wintertijd voor de meeste mensen gemakkelijker en leidt tot minder vermoeidheidsklachten. Dat komt omdat onze biologische klok een periode van net iets langer dan 24 uur omvat. De overgang tussen winter- en zomertijd heeft daardoor geen waarneembaar effect op vermoeidheid in het verkeer.

Toch gaat de overgang naar de wintertijd gepaard met een groter ongevalsrisico. Vooral voetgangers en fietsers, maar ook automobilisten lopen in het donker een groter risico. Dit verhoogde risico blijft een aantal maanden na het ingaan van de wintertijd zichtbaar en heeft dus niet zozeer te maken met de overgang naar de wintertijd maar met de drukke avondspits in het donker. Voor de verkeersveiligheid zou een permanente overgang naar de zomertijd dus gunstig zijn, stelt de SWOV.

Burgemeester Frank Dales van Velsen flankeert een trotse Ronald de Vries.
WRM-docent Ronald de Vries is Lid in de Orde van Oranje-Nassau 11 uur geleden 1
Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 26 apr, 14:44 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08