Logo rij-instructie.nl
Foto:

BREAKING: ADAS wordt verplicht bij examens IBKI en CBR

Omgaan met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS, ook wel rijhulpsystemen genoemd) wordt een eis in het examen voor WRM-instructeur en rijbewijskandidaat. Dit betekent automatisch dat de rijscholen hier aandacht aan moeten besteden in de rijopleiding voor alle rijbewijscategorieën.

Dit voornemen heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora Van Nieuwenhuizen, zo blijkt uit een uitgebreide beleidsreactie op het OvV rapport “Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer.” Hierin gaat zij onder andere uitgebreid in op de kansen die ADAS bieden voor de verkeersveiligheid.

Vaardigheden
En dat gaat verder dan het voertuig alleen. Zij schrijft onder andere: “Naast de eisen aan het voertuig vragen ook de vaardigheden van de menselijke bestuurder aandacht. De rol van de bestuurder is de afgelopen jaren al veranderd door introductie van rijhulpsystemen en zal de komende jaren nog verder veranderen. Er wordt gewerkt aan een integrale testmethodiek voor rijhulpsystemen waarin kennis, vaardigheden en capaciteiten van de bestuurder worden betrokken. Voor nieuwe bestuurders worden rijhulpsystemen meegenomen in de rijopleiding opdat zij weten wat rijhulpsystemen wel en niet kunnen en hoe je met deze systemen omgaat.”

Geen ontkomen aan
Kortom: binnen de rijscholenbranche wordt nog steeds discussie gevoerd of je wel of geen lesauto met ADAS moet hebben en daar wordt hiermee een eind gemaakt. Er is geen ontkomen aan.

Steeds meer auto's met rijhulpsystemen
Op dit moment worden al steeds meer auto’s voorzien van deze rijhulpsystemen. Zelfs een auto als de nieuwe Hyundai i10 die bivakkeert in het A-segment, zit er al vol mee. Vanaf mei 2022 worden alleen nog nieuwe voertuigen goedgekeurd als ze beschikken over een flinke reeks rijhulpsystemen en vanaf mei 2024 gaat deze verplichting gelden voor alle nieuw geregistreerde auto’s.

BOVAG
In haar brief memoreert de minister tevens dat BOVAG met het ministerie, CBR en IBKI gaat overleggen over de vraag op welke manier de meest gebruikte rijhulpsystemen gefaseerd en betaalbaar via examinering in het rijonderwijs kunnen worden geïntegreerd.

Meer berichten