Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Minister zegt niet meer toe dan een evaluatie van de tegemoetkoming

Verder dan dat minister Van Nieuwenhuizen van I&W toezegt dat de voorwaarden waaronder de zogeheten TOGS worden geëvalueerd en waar nodig worden aangepast, is de branche nog niet gekomen. Het is dus nog steeds wachten op een gunstigere regeling. Een petitie die tot vandaag kon worden ondertekend voor een betere regeling is door 5.655 instructeurs ondertekend, maar deze is inmiddels om onduidelijke redenen stil gelegd.

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) die er is voor ondernemers die onmiddellijk moesten stoppen met hun onderneming ligt in de branche zwaar onder vuur. De vier brancheorganisaties hebben gezamenlijk een brandbrief aan de verantwoordelijke ministers gestuurd dat de regeling absluut ontoereikend is voor de rijscholenbranche. 

Pijnpunt
Belangrijkste pijnpunt is de voorwaarde voor een tegemoetkoming van 4.000 euro voor vaste kosten dat een bedrijf niet mag zijn gevestigd op het privé adres van de ondernemer. En juist dit geldt voor de meeste rijschoolhouders: vanuit huis werken is in deze branche heel normaal, maar er zijn wel vaste bedrijfskosten die doorlopen, waarvan die van de auto de voornaamste zijn.
Van Nieuwenhuizen antwoordt op vragen van SP-Kamerlid Lacin echter niet meer dan dat er een evaluatie plaatsvindt van de regeling.

Petitie
Inmiddels is de petitie die eerder deze week opgestart door een verontruste rijschoolhouder stil gelegd. Hierin wordt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland opgeroepen steun te geven aan alle rijscholen.
"Alle rijscholen hebben overheidssteun nodig, vanwege de direct geleden schade door COVID-19. Ook de zzp’ers en kleinere eenmanszaken hebben hun zaak moeten sluiten. Lege agenda’s, dus geen werk! Tevens zou je werk en privé adres niet hetzelfde mogen zijn. Belachelijk! En deze voorwaarde dient dan ook per direct geschrapt te worden!!", luidt de tekst van de petitie die door 5.665 instructeurs is ondertekend.

Meer berichten