Logo rij-instructie.nl
Foto:

Steeds meer strafpunten voor startende automobilisten

  actueel

Beginnende automobilisten krijgen steeds vaker een strafpunt op hun rijbewijs. In 2016 werden 2.733 strafpunten uitgedeeld, maar afgelopen jaar is het aantal gestegen naar 4.643. In 2018  bepaalde het OM dat 150 automobilisten opnieuw getest moesten worden omdat ze te veel strafpunten hadden, 33 meer dan in 2017. Het CBR testte er vorig jaar maar 103 daadwerkelijk, het jaar ervoor slechts 66.

Dit stelt het radioprogramma BNR vast in een reportage. Het CBR verklaart, aldus BNR, dat 'gat' in door het CBR afgeronde zaken uit de mogelijkheid om een zaak in een ander jaar af te ronden, maar uit cijfers die BNR opvroeg blijkt dat daar niet het hele verschil uit verklaard kan worden. Hoe dat komt kan het CBR niet verklaren. D66-Kamerlid Rutger Schonis is blij dat het OM meer handhaaft. 'Beginnende chauffeurs zijn over het algemeen de groepen waar veel ongelukken mee gebeuren en dit was een manier om extra controles uit te voeren en de verkeersveiligheid te verbeteren. Dus het is goed dat het OM daar aandacht voor heeft.'

Paard achter de wagen
De ambitie om de verkeersveiligheid met preventieve maatregelen te bevorderen is volgens Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland zeer toe te juichen. Maar als de zaak in de soep loopt zodra er iets mankeert aan de administratieve verwerking, span je het paard achter de wagen, vreest hij. "Dat is slecht aan deze maatregel, die op zich goed is. Het staat of valt met een goede handhaving en het moet niet ergens blijven liggen. Het CBR moet daarop aangesproken worden." 

Bron: BNR

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten