Logo rij-instructie.nl

Proef vrijstelling rijbewijs C voor elektrische bestelwagens boven 3500 GVW start in mei

  actueel

Vanaf half mei dit jaar tot eind 2022 houdt de overheid een proef met vrijstelling van rijbewijs C voor bestelwagens die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten. In de praktijk zijn dit elektrische bestelauto's. Op dat moment mogen bestuurders met enkel rijbewijs B een bestelwagen met een maximummassa tussen de 3500 kg en 4520 kg besturen. Voor andere bestelwagens blijft een maximale massa van 3.500 kilo (leeggewicht plus laadvermogen) gelden.

Het experiment maakt onderdeel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Overigens mag niet iedereen ervan gebruikmaken. Alleen bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal ZES kunnen deelnemen. In de pilot kan met elektrische bestelbussen worden gereden met een groter laadvermogen, zonder dat de chauffeur in het bezit hoeft te zijn van rijbewijs C.

Voor de chauffeur is rijbewijs B voldoende. Daarbij moet het extra laadgewicht wel worden gebruikt voor extra accucapaciteit. De chauffeurs die de aangepaste bestelauto's gaan rijden, moeten naast rijbewijs-B ook een aanvullende cursus volgen. Deze cursus moet voldoen aan de eisen die het CBR stelt. De cursus kan gegeven worden door instructeurs die in het bezit zijn van rijbewijs C.

Bron: Verkeerkunde.nl

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten