Logo rij-instructie.nl

Onconventionele methoden om overtredingen door afleiding te constateren

  actueel

Veelplegers, afleiding, rood licht, alcohol en drugs en snelheid. Dit zijn de prioriteiten voor handhaving door de politie in 2019 en 2020. Hiervoor worden onder andere nieuwe middelen ingezet, zoals een camper en een toeringcar, een fiets die op een bagagerek op de auto is gemonteerd en camera's die kunnen vaststellen of je met een elektrisch apparaat in de weer bent tijdens het autorijden.

Dit vertelde Egbert-Jan van Hasselt onlangs tijdens een door het SWOV georganiseerd kenniscafé 'Afleiding in het verkeer door apparatuurgebruik'.
Vanaf 1 juli wordt de wet aangepast, waarbij er een artikel 61A in het RVV wordt opgenomen. Dit luidt als volgt: "Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler." Dus iedereen die denkt dat het gaat om alleen een smartphone, kunnen we hiermee uit de droom helpen.

Vernuftige middelen
Bij de handhaving zet de politie vernuftige en vooral onopvallende middelen in. Voorbeelden zijn een camera op een camper en een camera die is ingebouwd in een fiets die op een fietsdrager op het dak van een auto staat.   
Dat er wat moet gebeuren aan de afleidingen in het verkeer is intussen wel zeker. Het blijkt onder meer dat het gebruik van de smartphone onder met name jongeren heel gewoon is: 24 procent van de tieners luistert elke fietsrit naar muziek, zo leert onderzoek van de SWOV. Er zijn geen keiharde gegevens bekend wat dit voor consequenties heeft voor de verkeersveiligheid, maar vast staat dat het er in elk geval niet beter op wordt.
 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten