Logo rij-instructie.nl
Foto: Rij-instructie

'Hoe lang gaan we nog door met het beschadigen van onze branche?'

  actueel

"Hoe lang gaan we nog door  met het beschadigen van onze branche? En hoe vaak moeten we nog in negatieve zin het nieuws of de voorpagina van de krant te halen?"
"Laten we nu gezamenlijk de handschoen oppakken, want het is 5 voor 12."

Deze bezorgde woorden uit Ruud Rutten, voorzitter van de FAM. Hij heeft gisteravond 'met kromme tenen' de beraadslaging van het Algemeen Overleg gevolgd en is bang dat deze zoveelste negatieve berichtenstroom slecht is voor de branche die hem zo na aan het hart gaat. Ook vindt hij dat Kamerleden boter op hun hoofd hebben en beter met de branche in gesprek kunnen gaan om verbeteringen voor elkaar te krijgen. Hieronder zijn monoloog:

"Helaas sluit ik me volledig aan bij onze minister. Ook ik kan op geen feestje of meeting meer verschijnen zonder verantwoording af te leggen over mijn beroep als rijschoolhouder of branchevoorzitter. Voorop: we zijn er allemaal van overtuigd dat het niet goed is gegaan op de medische afdeling van het CBR. Dit kan en moet anders. Maar ik vraag me wel af na de beraadslaging gisteren: gaat er dan niks meer goed? Kom op zeg! Als je ziet hoe de branche en het CBR de laatste jaren naar elkaar zijn toegegroeid, dan is dat gewoon niet waar. Bij een bedrijf van deze omvang - er werken rond 1300 mensen- is altijd wel wat. Dat is logisch met alle voorspelbare maar ook niet te voorspellen invloeden. De minister gaat ermee aan de slag. Dat is voor mij voldoende."

Boter op het hoofd
"Wat mij het meeste stoort is dat iedereen boter op het hoofd heeft. Ik heb namelijk sterk de indruk dat hier een lobby op gang is gebracht tegen het CBR. Kamerleden worden constant gevoed met app-berichten en komen zo tot de meest onbegrijpelijke uitspraken. Ik vraag me echt af 'Wie fluistert Kamerleden als Van Aalst en Lacin toch steeds in dat er niks goed gaat?" En ook: hoe minderwaardig kun je je uitlaten over mensen die afgelopen jaren hun stinkende best hebben gedaan. Hoe kun je nu al een mening hebben over een nieuwe directeur die pas sinds januari in functie is met de opmerking 'Hij komt van het UWV dus hier heb ik ook geen vertrouwen in?' Zo werkt dat toch niet?"

Zorgen zijn niet afgenomen
"Mijn zorgen over onze branche zijn hierdoor niet afgenomen. Integendeel. De weerstand tegen maar ook binnen de branche is enorm. Iedereen vindt iets en schopt tegen een ander. Ik begrijp dat niet. Of je nou een grote rijschool hebt of zzp'er bent: voor een professional is altijd werk. Dat is waar het om draait, maar dan moeten we wel samen pal voor de branche staan. Samen binnen de branche en samen met stakeholders buiten de branche. Daar is nog vel winst te halen, want waar zijn die nu die Kamerleden die de sanctie hebben afgeschaft? Ze laten niets van zich horen."

Een luisterend oor
"Vandaar een oproep aan hen. Beste Kamerleden, sinds vele jaren proberen wij een serieus luisterend oor te vinden bij jullie. Jarenlang smeken wij jullie om hulp om onze branche te helpen. Zeker nu. Het is nu namelijk echt 5 voor 12. Het wordt hoog tijd dat wij, de branche en u, over onze eigen schaduw heen stappen en aan de slag gaan. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn. En laten we daarbij niet vergeten: het gaat hier steeds weer over verkeersveiligheid. Laten we gezamenlijk de handschoen oppakken. Want anders lopen we het gevaar dat de volgende generatie rijschoolhouders ook weer laat weten dat het al jaren een puinhoop is in onze branche en dat er toch niets verandert. En dat wil niemand, toch?"  

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten