Logo rij-instructie.nl

BREAKING:Regeling in zicht voor mensen met verlopen rijbewijs die al zijn goedgekeurd

  actueel

Minister Van Nieuwenhuizen van I&W is bereid om te kijken naar een regeling voor iedereen met een verlopen rijbewijs die kan aantonen rijgeschikt te zijn omdat de keuring inmiddels met goed gevolg is afgerond maar de procedure nog niet. Daarvoor moet ze wel overleggen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. Over enkele weken moet hier duidelijkheid over zijn. Een overgrote meerderheid binnen de Tweede Kamer drong hier vanavond op aan tijdens het Algemeen Overleg (AO) over de situatie bij het CBR.

Verder werd duidelijk dat de bewindsvrouw het CBR inmiddels 'niet meer op de blauwe ogen' gelooft wanneer een toezegging wordt gedaan, maar onderzoekt een extern bureau of door het CBR aangekondigde maatregelen effect sorteren. En die lijken te werken, volgens de minister. In mei zullen de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. 
Tevens somde de minister een aantal genomen en nog te nemen maatregelen op die ertoe moeten leiden dat klanten van het CBR beter en sneller worden behandeld. Zo zal vanaf nu een mail of brief aan het CBR twee binnen twee dagen worden afgehandeld en na vijf minuten in de wacht te hebben gestaan kun je een terugbelverzoek doen, beloofde de minister.

Geen geloof
Er is inmiddels geen enkele fractie in de Tweede Kamer meer die nog gelooft in het CBR met betrekking tot de procedure rond de rijgeschiktheid. En dat niemand van de Raad van Toezicht van het CBR het onlangs nodig vond om een Ronde Tafelgesprek bij te wonen en ook niet reageert op mails, doet de organisatie geen goed. Maar ondanks alle kritiek neemt een meerderheid in de Tweede Kamer vooralsnog genoegen met de mededeling dat dit jaar de problemen zijn opgelost. Of dit ook gaat lukken, dat durfde de minister, wijs geworden door de ervaringen, niet toe zeggen, maar ze houdt goede hoop.

Vloer aanvegen
De Kamerleden veegden zonder uitzondering de vloer aan met het CBR. Het feit dat veel mensen, waaronder veel ouderen en beroepschauffeurs, veel te lang moeten wachten voordat hun rijbewijs is verlengd en in veel gevallen daardoor niet meer mogen autorijden, ligt de Kamerleden loodzwaar op de maag. Cem Laçin van de SP bijvoorbeeld vindt het stuitend dat de problemen bij het CBR al zeker tien jaar duren en Chris Stoffer van de SGP liet weten dat het mooi is dat de Kamer onlangs de nota 'Waardig oud worden' heeft omarmd, 'En nu het CBR nog'. En zo werden karrenvrachten meer kritiek uitgestort over het CBR. Laçin liet zelfs weten een parlementaire enquête over het CBR te willen aanvragen, maar hij wacht nog waar het externe bureau mee komt. 

Andere vragen, opmerkingen en feiten:
- Het CBR stuurt aan op een digitale afhandeling van de gezondheidsverklaring. Dat gaat veel sneller dan analoog, maar een aanvraag op papier blijft mogelijk.
- Volgens Van Nieuwenhuizen moet het eigenlijk niet kunnen dat er een enorm verschil is tussen de tijd dat artsen een keuring uitvoeren en de tarieven. Die verschillen zijn enorm groot, zo bleek tijdens het onlangs gehouden Ronde Tafelgesprek. 
- Er wordt gekeken of er een waarborg kan komen voor de kwaliteit van de keuringsartsen. 
- Iedere arts die keurt voor het CBR moet beschikken over een BIG-registratie. Het toezicht op het goed handelen van artsen ligt bij de Tuchtcolleges voor de gezondheidszorg.
- Er wordt gekeken of artsen die voor het CBR keuren kunnen worden bijgeschoold om de procedure snel en eenduidig uit te voeren.
- Er wordt gekeken of procedures rond bepaalde aandoeningen, zoals ADHD, anders kunnen worden ingekleurd, maar dat is afhankelijk van wat de Gezondheidsraad ervan vindt.
- Cem Lacin eist dat de minister een extern bureau vraagt te onderzoeken of de overkoepelende rol van het ministerie bij het CBR wel deugt. De minister wil daar niet aan en het SP-raadslid overweegt met een motie te komen.
- Het is net of bij het CBR niets deugt, maar er zijn veel mensen die er elke dag hard werken en hun uiterste best doen. Aldus de minister.
- PVV-Kamerlid Roy van Aalst eist dat CBR-directeur Petra Delsing per direct opstapt omdat ze de twee ton salaris niet waard is. "Dat geld kan beter besteed worden." 
- Als mensen kunnen aantonen dat ze onnodig kosten maken vanwege het slechte functioneren van het CBR, dan kunnen ze dit melden bij het CBR. Het CBR zal daar vervolgens coulant mee omgaan aldus de minister.
- De minister houdt de Kamer periodiek op de hoogte van de voortgang van de vorderingen.
- Quote van de avond van Van Nieuwenhuizen: "Ik deel uw zorgen over het CBR. Ik kan niet op een verjaardag komen of mensen beginnen erover."
  

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten