Logo rij-instructie.nl
Pixabay

Jakkerende scooterrijder geeft sterk onveilig gevoel

  actueel

Onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de weggebruikers een onveilig gevoel krijgt van te hard rijdende scooterrijders. Dit leert onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

'Waar krijg jij in het verkeer een onveilig gevoel van?' Deze vraag stond centraal in onderzoek van VVN. het antwoord is klip en klaar. Het vaakst worden te snel rijdende automobilisten genoemd, mety vlak daarachter het rijgedrag van scooterrijders, onveilige oversteekplaatsen en appende automobilisten.

Dit onderwerp is ook in 2016 onderzocht en het blijkt dat het gevoel van onveiligheid ten aanzien van de scooterrijders is gestegen met 36 procent (41 versus 5 procent). Een andere opvallende stijger is het krijgen van een onveilige gevoel van appende automobilisten. In het jaar waarin de MONO-campagne is gestart, is dit ook veel vaker genoemd dan in 2016 (36% vs 24%). Terwijl het smartphonegebruik niet is toegenomen. Opvallend is ook dat het gebruik van de smartphone op de fiets is toegenomen (30% vs 23%). 'Het besluit van onze verkeersminister tot een app-verbod per 1 juli 2019 ondersteunen wij dan ook van harte omdat je daarmee als samenleving het gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname hard afwijst!'; aldus Alphons Knuppel, directeur Veilig Verkeer Nederland.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten