Logo rij-instructie.nl
Foto:

Twee rechtszaken, rijschoolhouders veroordeeld

  actueel

Een examinator van het CBR en drie voormalige rijschoolhouders zijn in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot celstraffen tot maximaal 13 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Deze straf werd uitgesproken tegen de examinator die niet alleen werd gestraft wegens valsheid in geschrifte en corruptie, maar ook wegens oplichting. De rijschoolhouders kregen een werkstraf van 180 tot 210 uur opgelegd. In een andere zaak is een voorwaardelijke straf opgelegd aan twee rijschoolhouders die aantoonbaar leerlingen hebben geholpen met het plegen van fraude tijdens het theorie-examen. 

De straf is uitgesproken in de rechtszaak die al geruime tijd loopt. De examinator en de rijschoolhouders hadden in oproepplaats Den Helder tussen 2011 en 2014 een opzetje gemaakt om mensen tegen forse betaling (rond drie mille) te laten betalen voor het rijbewijs, terwijl ze in veel gevallen ongeschikt zijn om auto te rijden.
Het hof oordeelde dat de feiten schokkend en ernstig zijn omdat hiermee de verkeersveiligheid in het geding is. De straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist.

België
In een andere zaak heeft de rechtbank van Antwerpen de Nederlandse rijschoolhouders Mustapha E.B. en Ismail E.H. veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf om dat zij leerlingen hebben geholpen met het plegen van fraude.
E.B. heeft een rijschool in Amsterdam en is eigenaar van rijschool "100 procent geslaagd" in Deurne. In België liet hij zijn leerlingen examen doen in speciale kleding met oortjes, een camera en een zender erin verstopt. Voor hetzelfde vergrijp is ook Ismail E.H., eigenaar van rijschool E19 in Antwerpen, schuldig verklaard.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten