Logo rij-instructie.nl

Website waar je vals rijbewijs kunt kopen, kan niet worden aangepakt

  actueel

De wetgeving in Polen leidt ertoe dat de website Documencik.com waar je voor een 170 euro een rijbewijs kunt kopen,niet van internet is te verwijderen. Dit laat minister Grapperhaus Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten op antwoord op vragen van de Kamerleden Van Oosten en Remco Dijkstra (beiden VVD) en Jasper van Dijk en La?in (beiden SP).

Op de website staan meerdere Europese rij- en identiteitsbewijzen te koop. Een Nederlands rijbewijs kost 349 Poolse zloty's, ongeveer 120 euro. Wie zijn eigen handtekening en de holografische layer op het rijbewijs wilt, moet rond 50 euro bijbetalen. Alle rijbewijscategorieën, inclusief de geldigheidsdata, en persoonlijke data zijn in te vullen en kosten een paar tientjes meer.

Niet aan te pakken
De Nederlandse ambassade in Warschau heeft contact opgenomen met het Poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie en die heeft laten weten dat de site niet is aan te pakken omdat de Poolse wet daar geen mogelijkheden toe biedt. Een vals rijbewijs gebruiken als identiteitsbewijs mag niet, maar er een maken en aanbieden via internet mag wel. "Voor het uit de lucht halen van Poolse websites waar valse rijbewijzen worden aangeboden, moet door het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek worden gericht aan de Poolse autoriteiten met de vraag over te gaan tot een notice-andtake- down procedure met betrekking tot de betreffende websites. Gelet op de huidige Poolse wetgeving is een dergelijk verzoek op dit moment niet zinvol", aldus Grapperhaus.

Checken
Grapperhaus legt vervolgens handig de bal bij de transportsector, want hij vindt dat die maar moet zorgen dat rijbewijzen van chauffeurs worden gecheckt. "Werkgevers hebben een groot belang om beroepschauffeurs met valse rijbewijzen of met een niet geldig rijbewijs te weren uit hun bedrijf. Chauffeurs die onbevoegd rijden, zijn namelijk niet verzekerd bij een eventueel ongeval. Het is volgens de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland dan ook gebruikelijk dat werkgevers bij indiensttreding van een chauffeur het rijbewijs bij de RDW controleren op geldigheid."

Meer berichten