Logo rij-instructie.nl

Niet minder tussentijdse toetsen om wachttijden terug te dringen

  actueel

Ook rijinstructeurs dragen, al dan niet in social media, oplossingen aan om de wachttijden te verkorten. Twee onderwerpen die vaak worden genoemd zijn: schaf de tussentijdse toets (TTT) af (of verminder in elk geval het aantal) en stop met de bijscholing van examinatoren. Beide gaat het CBR in geen geval doen om de wachttijden terug te dringen.

Dit blijkt uit de brief aan de minister die CBR-directeur Petra Delsing vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. 
Jaarlijks worden rond 80.000 TTT's afgenomen. Stel een rantsoen vast en de wachttijden worden vanzelf korter, luidt een uitgangspunt. Maar dit gaat niet gebeuren en wel hierom, zo schrijft Delsing: "Een tussentijdse toets verhoogt de kwaliteit van de rijopleiding. De kandidaat ervaart hoe het is om examen te doen (zenuwen spelen vaak een rol tijdens het examen) en hij weet welke kennis en vaardigheden nog aandacht behoeven in de resterende opleiding. Rijscholen die dit instrument inzetten, hebben doorgaans een hoger slagingspercentage. Aan quotering zitten dus onoverkomelijke bezwaren."

Bijscholing
De tweede mogelijkheid die ook voor het CBR een 'no-go area is'  is afschaffing of uitstel van de bijscholing van examinatoren (3 dagen in het jaar). Simpel: Dit mag niet van de wet. "Ook zien we het ook vanuit goed werkgeverschap dat continu investeren in vakmanschap belangrijk is, zeker daar waar we examinatoren langdurig vragen om vrijwillig op avonden en op zaterdagen over te werken", aldus Delsing.

Meer berichten