Regels voor behoud rijbewijs worden op 1 juli versoepeld

actueel

De regels voor het behouden van het rijbewijs van mensen met een bepaalde ziekte of stoornis worden zondag (1 juli) versoepeld. Het gaat om de volgende versoepelingen:

Hersentumoren

Voor mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs wordt de geschiktheidstermijn bij een hersentumor aangepast van drie jaar naar onbeperkt. Hiervoor moet u volledig genezen zijn of vanwege de stabiele situatie niet meer onder controle staan van een behandelend specialist. Voor het vrachtauto- en busrijbewijs mag er geen sprake zijn van een functiestoornis die van invloed is op de rijgeschiktheid, bijvoorbeeld verlamming of beperking van het gezichtsveld.

Hypofysetumoren

Heeft u een hypofysetumor, dan kunt u geschikt worden verklaard voor een vrachtauto- en busrijbewijs als u geen functiestoornis heeft die van invloed is op de rijgeschiktheid. De keuring moet worden uitgevoerd door een internist-endocrinoloog. Ook voor het auto-, motor- en/of T-rijbewijs moet de keuring voortaan door een internist-endocrinoloog worden uitgevoerd.

Schizofrenie/psychose

Mensen met een auto-, motor- en/of T-rijbewijs, die volledig hersteld zijn na een psychotische periode of succesvol worden behandeld voor een schizofreniespectrumstoornis, kunnen toestemming krijgen om het rijbewijs voor hun werk te gebruiken (code 101). Voorwaarde is een positief advies van de psychiater. Met code 101 mag u privé rijden en daarnaast beroepsmatig voor maximaal vier uur per dag, maar niet als bijvoorbeeld rijinstructeur of taxichauffeur.

  

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 20 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2