Afbeelding

Twijfel of camera die appende bestuurder spot juridisch door de beugel kan

actueel

De politie wil speciale camera's inzetten om appende automobilisten te kunnen herkennen om ze op de bon te slingeren. Momenteel wordt ermee getest en in principe kunnen de camera's over pakweg een jaar worden ingezet. Inmiddels zijn er echter de nodige vraagtekens of dit juridisch moet kunnen. Vooral in het kader van de privacywetgeving zijn er vragen.

 De camera's moeten worden geplaatst op bijvoorbeeld en viaduct en met telelenzen kan eenvoudig worden gezien of iemand achter het stuur zijn volle aandacht heeft bij de rijtaak, of dat bijvoorbeeld de smartphone wordt gebruikt. 'Vanuit de film halen we beelden op van de voorruit en achter de voorruit kunnen we herkennen of mensen aan het bellen zijn of niet', verklaart de politie tegenover de NOS de werking. De politie heeft er vertrouwen in dat dit de pakkans vergroot. Momenteel krijgen jaarlijks rond 75.000 mensen een bon voor het gebruik van een smartphone achter het stuur en dit kunnen er meer worden.

Haalbaarheid
Het Openbaar Ministerie onderzoekt intussen of de camera's juridisch door de beugel kunnen, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de beelden. "Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z'n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen', zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM in de Volkskrant.

Twijfels
In dezelfde krant plaatst privacydeskundige Frederik Zuiderveen Borgesius van het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit in Amsterdam, vraagtekens bij de haalbaarheid. "Met dit nieuwe initiatief kunnen op grote schaal beelden van bestuurders worden verzameld. Wat gebeurt er met die beelden? Als de data er zijn, zullen ze uiteindelijk ook worden opgeslagen ben ik bang."
Die angst is niet ongegrond, want in 2010 gingen de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland over de schreef toen bleek dat gegevens veel te lang werden bewaard.   

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 20 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1