Logo rij-instructie.nl

'Dat heet de kat op het spek binden'

  actueel

Aan de ene kant auto's ontwikkelen die zelf kunnen rijden waardoor de automobilist steeds minder hoeft te doen en steeds minder hoeft op te letten. Aan de andere kant nadenken over maatregelen om appen achter het stuur te verbieden. "Auto's worden slim, grijpen zelf in bij dreigende ongelukken en stoppen spontaan voor voetgangers. Waarom zou je dan geen appjes gaan versturen? De kat op het spek binden, heet dat.

Dit schrijft de bekende verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in een blog op zijn eigen website. De aanleiding tot deze blog is dat 'appongeluk' het woord van het jaar 2017 is. Van Dale omschrijft 'appongeluk' als 'een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was'.
Tertoolen is voor elke maatregel die het verkeer veiliger maakt, maar heeft wel zo zijn bedenkingen over de aangekondigde maatregel om appen op de fiets te gaan verbieden. "Landen als Denemarken laten al zien dat zo'n verbod snel een papieren tijger is. Toch is het draagvlak voor een verbod op de fiets onder automobilisten groot. Over het volledig blokkeren tijdens de autoreis, is men een stuk minder enthousiast", aldus Tertoolen.
Hier vindt de de blog van Gerard Tertoolen. 

Lees ook

Meer berichten