Afbeelding

Alleen tolk met tolkenpas of instructeur mag nog tolken

actueel

Om de branche verder te professionaliseren is het vanaf 1 januari niet meer toegestaan dat een familielid of bekende als tolk optreedt. Een kandidaat mag alleen een beëdigd tolk meenemen naar het praktijkexamen voor de auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

De kandidaat moet de tolk zelf inhuren en dat mag ook de eigen rijopleider zijn. De instructeur die tolkt moet uiteraard een geldige WRM-bevoegdheidspas kunnen tonen en elke andere tolk moet een tolkenpas hebben.  Daarnaast moet de tolk de taal van de kandidaat en de Nederlandse taal voldoende beheersen, zodat het praktijkexamen vlot en doeltreffend kan worden afgenomen.
Als een kandidaat een tolk wil meenemen naar het praktijkexamen, moet zijn opleider dit aangeven bij het aanvragen van het examen. Hierbij moet de rijschoolhouder ook aangeven om welke taal het gaat. Vooraf aan het examen moet bekend zijn of iemand meerijdt als tolk of als instructeur. Dit zijn namelijk twee verschillende rollen waarover tijdens het examen geen verwarring mag ontstaan.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 21 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1