Afbeelding
Foto; MAN

'Slimme auto's maken domme bestuurders'

actueel

Voor velen (voor autofabrikanten vooral) is het volhangen van auto's en trucks met technische snufjes om onder andere ongelukken te voorkomen de heilige graal. Of het er ooit van komt dat alle auto's volledig zelfstandig zullen rijden en of dat dan automatisch ertoe zal leiden dat er geen ongevallen meer zijn is de vraag, maar in elk geval zitten we momenteel in een transitiefase waarin regelmatig duidelijk wordt dat een voorziening om een ongeluk te voorkomen niet alleen maar goed werkt.

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur kreeg in Duitsland een ongeluk toen zijn blokkeringssysteem werd ingeschakeld. Dit gebeurde toen een personenauto vlak voor de vrachtwagen ging uitvoegen. Het systeem bij deze chauffeur sloeg aan toen een automobilist zijn auto plotseling voor de vrachtwagen van de chauffeur stuurde. Het gevolg: een blokkerende vrachtwagen en een andere vrachtwagen, die niet was uitgerust met dit systeem, botste hier achterop.

Ergernis
Voorop staat dat de truckchauffeur die de botsing veroorzaakte fout zat, want hij hield te weinig afstand. Maar het echte probleem is de personenwagen die plotseling naar rechts dook om uit te voegen. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vertelde zondagnacht op Radio 1 dat chauffeurs die constant van rijbaan en anderen die veel te lang wachten tot ze kunnen uitvoegen de grootse ergernis is.
Los hiervan is Tertoolen sowieso geen groot fan van alle technische systemen. "Slimme auto's maken domme bestuurders", luidt een van zijn conclusies.
   

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 18 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1