Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Nieuw voorrangsvoertuig: de gele auto van de weginspecteur

actueel

We hebben er sinds kort weer een nieuw voorrangsvoertuig bij: de wegverkeersleider c.q. weginspecteur in zijn gele auto van Rijkswaterstaat. Na een speciale opleiding mag deze persoon blauw zwaailicht en sirene voeren in zogeheten prio-1-situaties, dus als de nood echt hoog is.

De toelating is sinds 1 september jongstleden een feit nadat uit een proef is gebleken dat dit veel voordelen biedt. De 260 weginspecteurs die Nederland telt, zijn er onder andere voor verantwoordelijk dat hulpverleningsvoertuigen zo snel mogelijk bij een incident kunnen komen op en ook dat op een weg na een incident weer zo snel mogelijk gereden kan worden. Daar is soms grote haast mee geboden. Gebleken is dat de gele zwaailichten zonder sirenes niet in alle gevallen ervoor zorgen dat weggebruikers aan de kant gaan en dat is met de nieuwe wetgeving die voormalig minister Schultz er nog doorheen heeft gekregen opgelost.  

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1