Logo rij-instructie.nl

Ik wil een Smart Jacket gebruiken. Mag dat?

  actueel

Het is de vraag of het door Vodafone en de Fietsersbond ontwikkelde zogeheten Smart Jacket wettelijk is toegestaan. Momenteel woedt nog steeds de discussie of ledverlichting op motorkleding wel of niet wettelijk is toegestaan en de Smart Jacket is ook een jas met ledverlichting.

De Smart Jacket heeft tot doel het gebruik van smartphones op de fiets veilig te laten gebeuren. De aanleiding is dat een op de drie fietsers in Amsterdam meer bezig is met zijn gsm dan met het verkeer en dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties. Op het Smart Jacket verschijnt met ledverlichting automatisch een pijl welke weg een fietser inslaat en dat is wel zo handig, menen Fietsersbond en Vodafone. En er zijn ook andere opties op de jas. Ben je bijvoorbeeld blij wanneer iemand je laat voorgaan? Dan kun je een smiley op je jas toveren.
Maar de slimme jas heeft hiermee wel een hoog 'kermisgehalte' en het is de vraag of de jas hierdoor niet eerder meer afleidt dan dat het veiliger is.
Vodafone en de Fietsersbond hebben overigens niet direct tot doel de jas op de markt te gaan brengen. De presentatie eerder deze week was meer bedoeld om de aandacht te vestigen op veilig smartphonegebruik op de fiets. 

  

Meer berichten