Kom op BOVAG en ANWB, sluit je aan bij de Koepel

Toen de VRB 15 jaar geleden werd opgericht, was er binnen de branche best twijfel of dit nu de goede weg was om zaken voor elkaar te krijgen. In elk geval vond de BOVAG van niet. Samen met de FAM had BOVAG op dat moment zowat het alleenrecht op belangenbehartiging - het aantal leden was destijds veel meer dan duizend - en het zinde het toenmalige bestuur maar niets dat er een nieuw clubje kwam dat ook zei dat het de belangen van de branche behartigde.
De BOVAG heeft ook lang geprobeerd de VRB van de vergadertafels weg te houden, met als een van de argumenten dat de VRB geen echte vereniging is, zonder ledenraad, statuten en een democratisch proces. Toen de VRB dat allemaal had geregeld en niet meer geweigerd kon worden om deel te nemen aan de belangrijke vergaderingen met ministerie, CBR, IBKI en andere stakeholders, kon de geest niet meer in de fles worden gestopt.

De VRB groeide door de jaren heen boven de zeshonderd leden (vanwege het wegvallen van een aantal oude rotten ligt dat aantal nu iets lager), terwijl de BOVAG implodeerde en momenteel veel minder leden heeft. BOVAG liet daarop weten dat het niet gaat om aantallen leden, maar om aantallen examens.

Het zal allemaal best, maar feit is dat de VRB springlevend is en een serieuze belangenbehartiger is. Net zoals de LBKR, die later eveneens uit protest is opgericht, dat is. Over de VVRI kun je nog discussiëren want dat is geen vereniging zoals een vereniging georganiseerd is, maar feit is dat deze organisatie honderden rijschoolhouders vertegenwoordigt. Niet voor niets maakt de VVRI deel uit van de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie.

Hier zit BOVAG niet bij. Op 8 april 2022 schreef de BOVAG op de eigen website nog jubelend: ‘In de kamer voor rijscholen zitten: ANWB Rijopleiding, BOVAG, FAM, LBKR, RST, VRB en VVRI', maar BOVAG en ANWB trokken snel erna hun keutel in. Ook weer met als een van de argumenten dat het niets op heeft met vooral de VVRI.

Het wordt tijd dat deze organisaties tot inkeer komen. Samen één front, dat is waar de Koepel voor staat en dat is waar de branche beter van wordt. Aan eilandjes heeft niemand iets. Dat je moeite hebt met de VVRI mag, maar de twee moeten langzamerhand beseffen dat de wereld is veranderd. Over een Facebookgroep als de VVRI mag je denken wat je wilt, maar dat is nu eenmaal wel de tijdgeest.

Dus kom op BOVAG en ANWB, verman je, wees volwassen, stop met dreinen en sluit je aan. Alleen dan laat je zien dat je echt het beste voorhebt met het belang van de branche in plaats van dat je alleen oog hebt voor je eigen belang.