Verplichte rijsimulator gaat het niet worden

Natuurlijk kom ik er niet omheen om u allereest even bij te praten over mijn vorderingen met de stichting Shana Safe. Ik schreef daar de vorige twee columns over en ben blij verrast over het aantal bemoedigende reacties uit de branche. Bij iedereen die ik aanspreek om te kijken of we iets kunnen doen, druk ik op de goede knoppen. Momenteel verkeer ik in de fase dat ik goed wil uitzoeken wat de beste bijdrage namens de branche aan de stichting kan zijn. Ik kom hierop terug.

Iets heel anders dan. Ik las op de website van dit vakblad een nieuwsbericht dat de Europese Commissie serieus overweegt om een rijsimulator te verplichten om gevaarlijke situaties in het verkeer te leren. Dit staat onder het onderwerp ‘Reacting and anticipating to hazardous situations using simulators’ voor de rijbewijscategorieën A, B, C en D. Het CBR heeft al laten weten dit niets te vinden en daar ben ik het roerend mee eens.

In mijn tijd als bestuurder bij de BOVAG kwam het fenomeen rijsimulator op en vanaf het begin heb ik laten weten er niets in te zien. Ongetwijfeld zullen de simulatoren van nu veel beter zijn dan die van een kwart eeuw terug, maar dan nog is het altijd niet te vergelijken met echt rijden in een auto. Wat namelijk ontbreekt, zijn de krachten die vrijkomen. De middelpuntvliedende kracht kracht bij een bocht nemen, van een lading achterin, windgevoeligheid of de kracht die vrijkomt als je remt. Dat kun je alleen ervaren door in een auto te zitten en leer je nooit in ‘een apparaat.’

Ongetwijfeld zullen voorstanders reageren met: ‘Max Verstappen maakt er toch ook gebruik van en die kan aardig autorijden.’ Dat klopt, maar ik weet zeker dat de simulator van Verstappen veel geavanceerder en daardoor veel en veel duurder is dan de simulatoren die rijscholen kunnen betalen. En daarbij: aan het begin van het seizoen wordt er door Verstappen uitgebreid getest in de raceauto zelf. Dat is natuurlijk niet voor niets. 

Een simulator voor een vrachtwagen geef ik nog even het voordeel van de twijfel - daar weet ik namelijk niet veel van en het kan best dat je daar bepaalde dingen wel in kunt leren - maar voor de personenauto is het niets. Al die rijscholen die er een hebben aangeschaft, hebben er een verdienmodel van gemaakt en de klant is daarvan de dupe, want die schiet er niets mee op. 

Het is dan ook niet meer dan een leuk proefballonnetje van de Europese Commissie, maar ik voorspel dat dit het niet gaat worden. Dit is trekken aan een dood paard en dat is maar goed ook voor de verkeersveiligheid.