Ontwikkelingen in auto

Op 23 mei had Les Elektrisch een webinar voor de branche georganiseerd waarbij er één afgevaardigde van het CBR, twee mensen van het ministerie, Flip Oude Weernink (de kartrekker van Les Elektrisch) en ikzelf als gastspreker aanwezig mochten zijn. Tijdens dit webinar kwam zeer duidelijk naar voren dat de ontwikkelingen snel gaan en dat met name de auto-industrie uiteindelijk zal gaan bepalen dat we straks weinig keuze als rijschoolhouder meer hebben in wat voor een soort lesauto we kunnen gaan lesgeven.
Richard Hovinga van het ministerie van I&W gaf aan dat ze de ontwikkelingen met alles omtrent elektrisch rijden en mobiliteit als project ondersteunen. Bijzonder detail dat hij vermeldde, is dat van alle laadpalen die geplaatst staan in Europa 30% in Nederland staat.
In een kort filmpje, waarin een interview met de Duitse voorzitter Jurg Kopp van de rijscholenbranche, werd duidelijk dat het in Duitsland de rijscholen een duidelijke ommekeer aan het maken zijn en de examens in een automaat explosief toenemen. Anton Hols van het CBR vermeldde dat alle examinators inmiddels bijgeschoold zijn in een elektrische auto.
Aan mij werd de vraag gesteld welke drie zaken de branche nodig had om de overstap naar elektrische lesauto’s te kunnen maken. En dan komt er eigenlijk maar één zeer belangrijk item naar voren en dat is uiteraard Code 78. Om de switch te kunnen maken, zal er iets moeten gebeuren met die code, het liefst moet deze verdwijnen. Maar wellicht als tussenstap iets dergelijks invoeren als in Duitsland. Het certificeren van rijscholen is daarbij denkbaar en ook mogelijk als we naar de Code 95 bij vrachtwagenopleidingen kijken, daar hebben we al een dergelijk systeem.
Richard Hovinga van I&W kon zich echter voorstellen dat een 18-jarige vaak toch nog in een schakelauto terechtkomt en vroeg zich af hoe een kleine rijschool dat zou moeten gaan doen als we een soort Duits systeem krijgen. Een terechte vraag, maar het is ook heel goed mogelijk dat kandidaten die net hun rijbewijs gehaald hebben, in een elektrische leaseauto van een van de ouders gaat rijden. We moeten onszelf de vraag stellen of dat hiermee de verkeerveiligheid gebaat is. Zoals we allemaal weten hebben de meeste elektrische auto's een vermogen en acceleratie waar je 'u' tegen zegt.
En een keer komt er ook voor kleine rijscholen een omslagpunt en zal men moeten gaan kiezen. Ik blijf voor u de ontwikkelingen op de voet volgen, maar ik adviseer u dat vooral ook zelf te doen.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB