Nog het hele jaar lange reserveringstermijnen

"Ondanks dat in 2022 ruim 100.000 meer praktijkexamens voor auto, motor en brommer werden afgenomen door overwerk en de inzet van nieuwe collega's, zal in ieder geval geheel 2023 nog nodig zijn om weer richting de reserveringstermijnen te komen zoals we die hadden voor de coronapandemie."
Is getekend: het CBR in het jaarverslag over 2022. Het zijn weinig bemoedigende woorden voor de branche en dat is niet vreemd, want er is weinig bemoedigends aan de situatie. Voorop, het CBR zal er ongetwijfeld alles aan doen om nieuwe examinatoren binnen te halen, maar goed lukken wil dit nog niet. In het jaarverslag wordt gejubeld dat in 2022 ruim honderd nieuwe examinatoren zijn binnengehaald, maar die cijfers kloppen niet. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schreef namelijk onlangs aan de Tweede Kamer dat sinds maart 2021 82 nieuwe examinatoren de opleiding hebben afgerond en dat 57 examinatoren zijn afgezwaaid. Dat is een batig saldo van 25. Daarnaast, zo wordt gemeld, zijn 52 nieuwe examinatoren in januari begonnen. Die starten na de zomer met hun werk. Hoeveel er in die tijd zijn weggegaan is niet helder, maar als we dezelfde verhouding erop loslaten zijn dat er 40. Conclusie: de honderd die zijn beloofd zijn bij lange na nog niet gehaald. Overwerken en gepensioneerde examinatoren vragen of ze nog willen bijklussen zijn twee andere maatregelen.

Tot zover de bijdragen van het CBR aan de oplossing van het probleem, maar zoals bekend verlangt het CBR ook iets van de branche: verbetering van het slagingspercentage. Ook dat wil niet vlotten. Alexander Pechtold heeft als droom een gemiddeld slagingspercentage van 60 procent, maar zal langzamerhand inzien dat dit een utopie is. Sterker, we boeren achteruit. Het slagingspercentage bij het praktijkexamen personenauto (B) kwam in 2022 uit op 52 procent, iets lager dan in 2021 (52,8 procent). En ook bij de andere praktijkexamens ging het slagingspercentage in 2022 iets omlaag, met uitzondering van het praktijkexamen voor de auto met aanhangwagen (BE) (76,8 procent in 2022 versus 76,5 procent in 2021). Pechtold een beetje kennende zal hij dit tandenknarsend aanzien.
Recent kwam het CBR daarom met voorstellen die we gerust draconisch kunnen noemen: het tijdelijk schrappen van de tussentijdse toets en van de RIS-deeltoets 3. De Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie sprong in de gordijnen. Elders in deze Rij-instructie schrijft Jos Vaessen, voorzitter van de Koepel, dat de koepel "Overrompeld, geschrokken en verbaasd" was dat het CBR hiermee kwam. De Koepel ging er voor liggen met als gevolg dat het CBR eieren voor zijn geld koos en het idee terugnam.
De vraag is langzamerhand wat er dan wél moet gebeuren, want de gemiddelde wachttijd is met 16,3 weken (week 22 tot en met 28 mei) nog steeds bizar hoog en een gemiddelde van 8-10 weken aan het einde van het jaar is nog steeds te hoog. Wie de oplossing weet, mag het zeggen.