Drie-eenheid

Hiermee bedoel ik niet de Drie-Eenheid die in de religie wordt genoemd, maar richt ik mij op het rijbewijs en het behalen door de kandidaat van dit zo belangrijke document.

Eind 2022 werden we door het CBR overvallen door de uitgezette enquête “meerijden door instructeurs tijdens CBR praktijkexamens en -toetsen.” Die enquête was tijdens corona op verzoek van de branche uitgesteld omdat meerijden niet mogelijk was. De Koepel was er vooraf niet meer over geïnformeerd dat CBR de enquête zo kort na het opheffen van de beperkingen ging verspreiden.

We werden onaangenaam hiermee geconfronteerd en hebben hiertegen verzet aangetekend, van mening zijnde dat er grotere problemen zijn dan het uitzetten van een enquête die opnieuw voor onrust zorgde in de branche.
In  april ontvingen we het (dure?) rapport van Royal Haskoning DHV Uitslag/resultaat: kandidaten VOOR meerijden, instructeurs VOOR meerijden, examinatoren TEGEN meerijden.

Deze uitslag werd in de diverse discussies al voorspeld, dus niets nieuws onder de zon. Dus vergeten en overgaan tot de orde van de dag?
Zo eenvoudig is het toch niet, het geeft wel iets aan, iets dat niet in orde is.
De opleiding en het examen moeten toch het (samen)werk zijn van de drie-eenheid leerling-Instructeur-examinator. Samenwerken naar een optimaal resultaat. Die attitude is er kennelijk niet bij één van de partners, dat is jammer. Hier ligt dus een duidelijk signaal en actieve taak bij het CBR om ervoor te zorgen dat die (drie-)eenheid wel functioneert in het belang van de kandidaat en de verkeersveiligheid.

Wachttijden

Onlangs zagen we de wachttijden weer sterk oplopen, zeker bij de beroepsexamens (vrachtwagen, bus, taxi). De Koepel heeft dan ook stevig aan de bel getrokken, hetgeen, op initiatief van het ministerie van I&W, heeft geleid tot spoedoverleg tussen het ministerie-CBR en de Koepel. Overrompeld, geschrokken en verbaasd, zeker door de reacties die het veroorzaakte kwam als 'suggestie' van het CBR het tijdelijke schrappen van de TTT en de RIS-deeltoets 3 om de wachttijdenproblematiek aan te pakken.

De resultaten (slagingspercentages) van de kandidaten die een TTT of RIS-deeltoets 3 hebben afgelegd voor het (echte) examen zijn toch beduidend hoger dan zonder TTT. We wezen erop dat het resultaat zou zijn daling slagingspercentage dus nog steeds lange doorlooptijden, maar vooral verlies van kwaliteit in de opleiding.
De TTT is jaren geleden juist ingesteld om de kwaliteit van de opleiding te verhogen. Het advies van de examinator is een belangrijk onderdeel van de TTT. Juist hier is het doel de (drie-)eenheid optimaal te laten functioneren om kwaliteit te kunnen leveren met als eindresultaat een goede en veilige verkeersdeelnemer.

De 'CBR-suggestie' schokte bijna iedereen en de protesten waren niet van de lucht. De Koepel heeft zich stevig verzet; het kan toch niet waar zijn dat juist deze kwaliteitsimpuls zou moeten sneuvelen. Gelukkig begreep het CBR dat het geen haalbare kaart is, nog los van het feit dat het CBR noch de branche hierover zeggenschap heeft, dat is aan de minister.

Opnieuw werd getornd aan de inzet en kwaliteit van de drie-eenheid.

Waarom toch?