Afbeelding

Basis Europese Rijbewijsrichtlijn is goed, maar er moet nog wel wat worden gesleuteld

Algemeen

De BOVAG heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen om de automaatcode op een rijbewijs te laten vervallen wanneer de persoon zeven extra lessen heeft gehad in een schakelauto. En wat de BOVAG betreft worden die lessen geïntegreerd in de opleiding in een automaat. Dit vertelte Rogier Kuin van BOVAG tijdens een gesprek met de Tweede Kamer over de vierde Europese Rijbewijsrichtlijn. De BOVAG was echter niet de enige die zijn zegje deed in Den Haag. Onder andere ANWB, CBR en SWOV deden daar ook hun zegje. Omdat dit niet de minste partijen zijn én omdat dit een heel belangrijk onderwerp is (het gaat over de toekomst van de rijscholenbranche in EU de komende 10 jaar) staan hieronder de belangrijkste standpunten, samengevat in zogenoemde position papers.

ANWB: ‘Voorkomen moet worden dat voertuigen met verbrandingsmotoren profiteren van de voorgestelde hogere gewichtslimiet voor rijbewijs B’

Positieve punten

• Wij menen dat de invoering van een eenmalige proeftijd van twee jaar voor onervaren bestuurders een effectieve maatregel kan zijn om de verkeersveiligheid te vergroten.
• Ook ondersteunen wij de introductie van toenemende kennis en vaardigheden om rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers, aangezien deze groep sterk betrokken is bij (ernstige) ongevallen.
• Wij beschouwen meer aandacht voor rijhulpsystemen (ADAS) in de rijopleiding als een kansrijke maatregel om ongevallen te voorkomen. Deze systemen gaan immers een steeds grotere rol spelen.
• Het digitale..