Afbeelding
Foto: Hans Peijs

'We zijn 14 à 15 jaar terug-
geworpen in de tijd'

Het gaat al sinds 2013 niet de goede kant op met het aantal verkeersslachtoffers in ons land, met zelfs een schrikbarende stijging met 155 naar 737 als dieptepunt. Dat is schrikken, blijkt uit de alarmerende reacties van een aantal deskundigen. De vraag is nu wel of er echt wat gaat veranderen. Het antwoord is aan de politiek.

Martin Damen, voorzitter SWOV

“Over de afgelopen tien jaar beschouwd laten de verkeersveiligheidscijfers geen dalende trend (meer) zien. Maar met deze forse toename in het aantal verkeersdoden is de verkeersveiligheid feitelijk 14 à 15 jaar teruggeworpen in de tijd.”
“Eind vorig jaar berekende SWOV in het rapport 'Kiezen of Delen' dat een halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030 buiten bereik ligt, hoewel er met extra maatregelen wél slachtoffers bespaard kunnen worden. Een halvering van het aantal verkeersslachtoffers zou kunnen dienen als tussendoelstelling voor de ambitie van de regering om in 2050 op nul verkeersslachtoffers uit te komen.”
“Om de trend om te buigen zijn bewezen effectieve maatregelen nodig. Dit zijn niet altijd de makkelijkste maatregelen of de maatregelen die op veel draagvlak kunnen rekenen, maar het is aan de politiek om zich van de urgentie bewust te zijn en hierin prioriteiten te bepalen. In de jaren negentig kreeg die urgentie vorm in het nadrukkelijke Duurzaam Veilig-beleid, met geld voor effectieve maatregelen. Daarna leek de urgentie weg te ebben.”

Nelly Vollebregt, voorzitter Vereniging Verkeersslachtoffers, in De Telegraaf

"Dit zijn inderdaad dramatische cijfers waar ik enorm van schrik. De politiek roept al jaren dat er wat moet gaan gebeuren om het veiliger te maken in het verkeer, maar er gebeurt gewoon niets structureels. Sterker nog, het wordt er alleen maar onveiliger op.”

Reactie van de Verkeersveiligheidscoalitie

'Het is belangrijk dat er snel duidelijke regels komen'

“De Verkeersveiligheidscoalitie is diep geraakt door de enorme toename van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Dat maakt duidelijk dat er extra maatregelen nodig zijn om de gewenste halvering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2030 te halen, met name door forse investeringen in onder meer verkeershandhaving en fietsveiligheid.”

“Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen zijn forse investeringen in onder meer verkeershandhaving en fietsveiligheid noodzakelijk. Voor de verbetering van de infrastructuur is dankzij de investeringsimpuls Verkeersveiligheid 500 miljoen euro beschikbaar gekomen. Dat is een stap in de goede richting, maar onvoldoende om het tij te keren. De Verkeersveiligheidscoalitie roept de politiek daarom op om zo snel mogelijk extra maatregelen te nemen.”

Geeke Freiter, directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars

"Een veiligere infrastructuur, inzet van data, slimmere fietsen en betere handhaving zijn nodig om het aantal verkeersslachtoffers drastisch naar beneden te brengen. Hier moeten we de komende tijd flink op inzetten.
Waarom geen fietshelm, die (beter) beschermt tegen letsel? Maar ik denk daarbij ook aan slimme fietsen. Waarom bijvoorbeeld geen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) in de fiets? Het versneld moderniseren van het wagenpark is onderdeel van de oplossing. Maar bij de elektrische fiets staat dit helaas nog in de kinderschoenen.
Iedereen weet dat de nodige gedragsverandering niet vanzelf gaat. Tegelijkertijd is de politiecapaciteit beperkt. We moeten nu aan de slag met innovatievere manieren om te handhaven. Hoe kunnen we de nu lopende pilots sneller opschalen en er samen van leren?”

Ook ziet zij een alarmerende trend in de toename van licht elektrische voertuigen: "Goed voor de verduurzaming van mobiliteit. Maar deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde: het betekent meer soorten voertuigen op de weg met meer verschillende snelheden. Ook meer niet-toegelaten modellen op de weg en meer ‘opvoersetjes' om de snelheid verder te verhogen. En dat allemaal op het fietspad? Als je daarmee een ongeval veroorzaakt ben je niet verzekerd, ook niet via de aansprakelijkheidsverzekering. Dit betekent dat je zelf moet opdraaien voor de (letsel)schade die je hebt veroorzaakt. En dat kan flinke financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn en dat er snel duidelijke regels komen.”