Afbeelding
Foto:

'Voor rijschoolhouders kan dit een gat in de markt zijn'

Volgens Gijs Kantelberg, directeur-eigenaar van De VerkeersAcademie, is de markt voor opleidingen die zich richten op lesgeven aan mensen met een beperking zeer beperkt. "Een daarmee is ook de vraag voor instructeurs op dit vlak erg klein", aldus Kantelberg.

"Als rijinstructeur kun je te maken krijgen met leerlingen met een lichamelijke beperking. Ook omdat mensen steeds ouder worden en soms op latere leeftijd met een lichamelijke beperking worden geconfronteerd. Er zijn gelukkig diverse betaalbare aanpassingen waarmee mensen toch zelfstandig mobiel kunnen blijven. Het is daarom van belang om goed te weten wat de mogelijkheden zijn, waar specifiek op gelet moet worden en wat de risico’s zijn van lesgeven aan mensen met een beperking. De doelgroep bestaat uit rijinstructeurs, maar ook administratieve medewerkers van rijscholen."

Na de zomervakanatie

Dit is de omschrijving van de bijscholing 'Lesgeven aan leerlingen met een beperking' die de VerkeersAcademie verzorgt. Deze start weer na de zomervakantie. Kantelberg: "Deze module is bijzonder interessant, want de deelnemers leren alles over technische aanpassingen in een (les)auto en het rijden ermee, de bijbehorende wetgeving en het hele medische traject bij het CBR."

Een zeer dankbare cursus

De bijscholing betreft het lesgeven aan kandidaten met epilepsie, diabetes of een andere inwendige ziekte, dan wel mensen die hersteld zijn van een TIA of hersenletsel, of motorische ‘stoornissen’ hebben. "Al met al een zeer dankbare en interessante taak om op je te nemen als instructeur, lijkt mij. Doordat de samenleving ook steeds meer inclusiviteit en dus gelijke mogelijkheden voor iedereen verlangt, en omdat we met z’n allen alsmaar ouder worden en langer (mentaal) vitaal zullen blijven, zal de vraag naar zulke opleidingen of cursussen de komende jaren wellicht gaan toenemen. Daardoor kan het juist een gat in de markt betekenen voor degenen die voor deze bijscholing kiezen."