Afbeelding
Foto:

'Ik wil steentje bijdragen om branche beter achter te laten'

Het Rijschool Samenwerkingsteam (RST) heeft in vrij korte tijd een plek veroverd in de rijscholenbranche, maar nu is er een einde aan gekomen: er is een vergaande samenwerking met de LBKR. Leden worden verzocht zich aan te sluiten bij de LBKR en een aantal heeft reeds aan dit verzoek gehoor gegeven. Voorzitter, inmiddels dus ex-voorzitter, Robby Westra, legt uit wat de reden is.

Er waren geen betalende leden, maar de RST was inmiddels wel een vereniging. De RST had zichtbare website, want daar werd nog aan gewerkt. Communiceren ging via Facebook en e-mail. Maar RST was voornamelijk een goede peilstok van wat er leeft in de branche. Dat sprak in elk geval 921 rijschoolhouders en –instructeurs aan, want zoveel hadden zich aangemeld bij de RST. Het was daarmee een organisatie om rekening mee te houden en dat is dat ook precies wat er is gebeurd want de RST is een van de brancheorganisaties die vertegenwoordigd is in de Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV). RST heeft er mede aan bijgedragen dat de koepel is opgericht.

Te veel

Daar komen we zo op. Eerst de vraag waarom de RST een samenwerking is aangegaan met de LBKR. Het antwoord is in feite dat er te veel tijd in ging zitten voor Westra. Hij was op een gegeven moment nog de enige die de kar trok en met een gezin met jonge kinderen en een goed florerende rijschool was het niet meer te behappen.

“Secretaris Sander Goes, bestuurslid Gerwin Batten en ik trokken gedrieën zo’n beetje de kar. Sander is ermee gestopt en Gerwin is examinator geworden en toen kwam alles op mij terecht. Ik heb geprobeerd enthousiaste bestuursleden te vinden, maar daar is helaas geen reactie op gekomen en ik ben niet in staat om een organisatie als deze in mijn eentje overeind te houden.”

LBKR

Hij ging op zoek naar een oplossing en kwam daarbij in contact met voormalig voorzitter van de LBKR Jos Post. “We hebben met elkaar gesproken en eigenlijk bleek dat RST en LBKR op dezelfde manier tegen zaken in de branche aankijken. Een goed voorbeeld daarvan is de sanctie op de praktijkbegeleiding, waar zowel LBKR als wij tegen waren. Eerder hebben beide al eens toenadering tot elkaar gezocht. Dat is toen niet gelukt, maar nu was het goede moment en is het wel gelukt.”

'Ik wil steentje bijdragen om de branche beter achter te laten dan toen ik erin stapte'

Koepel

Het is het goede moment doordat de KRV er nu is. “Ook wij hebben er hard aan getrokken om de koepel van de grond te krijgen. Menigeen dacht dat het niet zou lukken, maar het is nu voor elkaar en dat is voor de branche een heel goede ontwikkeling. Ik vind het naast nuttig ook leuk om daarvan deel uit te maken en om die reden ben ik toegetreden tot het bestuur van de LBKR en namens de LBKR ben ik de afgevaardigde in de koepel.”

Steentje bijdragen

Voor Westra is het eigenlijk logisch dat hij actief betrokken blijft in de branche, want destijds trad hij toe tot de RST “om de branche beter achter te laten dan toen ik erin stapte. Misschien is dat ijdele hoop, maar er zijn nu eenmaal zaken in deze branche die niet goed gaan en ik wil mijn steentje eraan bijdragen om zaken te verbeteren. En ik ben ook niet niemand die aan de zijlijn alleen maar wat aan het roepen is. Daarvan zijn er al te veel in de branche.”
Terugkijkend op zijn periode als voorzitter van de RST heeft Westra het goede gevoel dat h een organisatie was die altijd zocht naar samenwerking. “Dat woord zit niet voor niets in onze naam opgesloten. Met samenwerking bereik je dingen.”

Met open armen

De LBKR ontvangt de rijscholen van de RST met open armen, zo blijkt uit een reactie van voorzitter Boudewijn Pijnappel op social media. Hij schrijft onder andere dit: “Net als bij de LBKR bestaat ook het bestuur van het R.S.T. uit mensen uit het vak, die werkzaam zijn als (zelfstandig) rijschoolhouder en/of rijinstructeur. Zij moeten tijd vrijmaken voor het behartigen van de belangen van hun leden. Het is niet altijd eenvoudig hiervoor voldoende menskracht te vinden.Om die reden is de R.S.T. de afgelopen periode het gesprek aangegaan met de LBKR, om de mogelijkheden te verkennen om zich aan te sluiten bij de LBKR."

"Na meerdere constructieve gesprekken, zijn wij als bestuur van de LBKR ervan overtuigd dat het aansluiten van het R.S.T. bij de LBKR grote meerwaarde heeft. Daarbij is het voornemen dat R.S.T. voorzitter Robby Westra zitting zal gaan nemen in het bestuur van de LBKR.Het bundelen van onze krachten geeft ons de mogelijkheid dat we ons nog beter kunnen inzetten voor een betere en gezondere branche. Belangrijk daarbij is dat R.S.T. leden zich bij de LBKR als lid aansluiten. Gezamenlijk met een groot en groeiend ledenaantal, zijn we al en worden we nog meer een belangrijke, niet te negeren partij binnen de Koepel en rijschoolbranche. Wij stellen u als LBKR leden graag in de gelegenheid om uw mening te geven over het aansluiten van de R.S.T. Graag met een onderbouwing, zodat wij dit kunnen meenemen in onze definitieve beslissing."

Bij de RST aangesloten rijscholen kunnen tegen een gereduceerd tarief lid worden van de LBKR. Nu lid worden en tot eind 2024 lid blijven kost de nieuwe leden van de LBKR 55 euro, zijnde het lidmaatschap van een jaar voor de LBKR.

Afbeelding