De wereld op zijn kop

Mij bekruipt het gevoel dat door alle bezuinigingen waarmee Justitie te maken heeft, handhaving tekortschiet, waardoor we naar mijns inziens rare wetten opgelegd krijgen.

Een recent voorbeeld daarvan is de helmplicht bij snorfietsers per 1 januari van dit jaar. Ik weet niet hoe het bij jullie in de regio zit, maar ik zie hier in de omgeving de meeste snorfietsen een stuk harder rijden dan 25 km/u. Dan zou je kunnen inzetten op handhaving, maar begrijpelijkerwijs heeft de politie zijn handen vol aan zaken die nu eenmaal meer prioriteit hebben en er door de bezuinigingen gewoon te weinig agenten zijn om alles trachten te handhaven.
En zie hier de verplichting om een helm te dragen, waardoor de kans op hoofdletsel in elk geval kleiner wordt, terwijl de kans op hoofdletsel ook een stuk kleiner zou zijn als die dingen maar 25 km/u zouden rijden.
Nu hoorde ik onlangs weer in het nieuws dat de snelheid op gebiedsontsluitingswegen beter naar 60 km/u kan worden teruggebracht in verband met de gevaarlijke indeling van deze wegen. Zou het een idee zijn om via een landelijk beleid gemeentes te dwingen deze wegen dan zo in te richten dat zij wel veilig zijn om 80 km/u te kunnen rijden?
Zou het sowieso een idee kunnen zijn om wegbeheerders te dwingen om een meer uniform beleid te voeren met betrekking tot de inrichting van wegen in hun gemeentes. De meest vreemde creaties en borden zijn mij in elk geval niet vreemd. Een leuk voorbeeld hiervan vind ik voetgangersoversteekplaatsen die alle kleuren van de wereld hebben in plaats van zwart-wit. Een ander voorbeeld is de overkill aan verkeersborden in het algemeen; een bord 'u nadert een gevaarlijk kruispunt' aanvullen met de tekst 'rechts heeft voorrang' is totaal overbodig en ook niet in overeenstemming met de wetgeving, maar dat terzijde.

Helaas was 2022 een jaar waarbij er weer meer verkeersdoden zijn gevallen, met een sterke toename onder fietsers en dan met name de e-bikes. Supertriest uiteraard, maar ook hier zien we een toename van opgevoerde fietsen, met alle gevolgen van dien. Gaan we dit weer oplossen met een helmplicht? Ook het feit dat fietsers vrijwel nooit aansprakelijk zijn bij een ongeval geeft te denken: alsof we daarmee een soort van vogelvrijheid creƫren, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Kortom, het geeft mij stof tot nadenken, maar laten we geen regels bedenken omdat zaken in de basis niet kloppen, dat vind ik de wereld op zijn kop.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB