Afbeelding
Foto: Hans Peijs

De route met een beperking bij het CBR

Veiligheid in het verkeer staat voor het CBR voorop. Bestuurders met een lichamelijke beperking moeten dan ook aan precies dezelfde rijvaardigheidseisen voldoen als andere bestuurders. Maar zij hebben ook recht op dezelfde veiligheidseisen. Dat kan vaak met behulp van een aangepast voertuig.

Voor wie verantwoord en veilig de weg op wil, hoeft een lichamelijke beperking in veel situaties geen obstakel te zijn. Er zijn aan de auto zo veel technische aanpassingen mogelijk dat het voor veel mensen met een lichamelijke handicap mogelijk is om verantwoord auto te rijden. Het is soms ook mogelijk om met een aangepaste motorfiets te rijden. Deskundigen van het CBR stellen als dit nodig is de benodigde aanpassingen aan het voertuig vast. Ook nemen zij een rijtest af en zijn zij betrokken bij het rijexamen.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

Als in de Gezondheidsverklaring is aangegeven dat u een lichamelijke beperking heeft, bekijken we of u veilig kunt rijden. De deskundigen van het CBR adviseren over technische aanpassingen in voertuigen voor gehandicapten en beoordelen uw rijgeschiktheid meestal met een rijtest.

Wat heeft het CBR nodig om te beoordelen of ik veilig kan rijden?

Voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid kijken wij naar de Gezondheidsverklaring, de informatie van de arts en/of specialist en naar het resultaat van een eventuele rijtest.

Moet je ook naar een medisch specialist?

Nadat het CBR de Gezondheidsverklaring heeft ontvangen, krijgt de persoon een bericht waarin wordt uitgelegd bij welke arts u een afspraak moet maken. In een aantal situaties kan dat de revalidatiearts zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een beroerte of een (partiële) dwarslaesie.
De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken de persoon en vullen de benodigde formulieren in. Zodra alle medische stukken binnen zijn, stelt het CBR vast wat er nodig is om u veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat u nog een rijtest moet doen.

Wanneer is een rijtest nodig?

Dat is nodig wanneer er sprake is van een lichamelijke beperking die het besturen van een auto of ander voertuig moeilijker maakt. Vaak ontstaan beperkingen door letsel, slijtage, problemen rond de geboorte, reumatische of neurologische aandoeningen. Hierdoor kan het zijn dat u een been of arm mist of deze niet goed kunt gebruiken. 

Hoe regel je een rijtest?

Als een rijtest nodig is dan ontvangt de persoon een uitnodiging van het CBR. Daarin staat of u de rijtest doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig.
Na afloop van de rijtest hoort de persoon direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De deskundige van het CBR geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over de rijgeschiktheid.

Goed te weten: de rijtest is géén rijexamen. Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan uw situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’, of een combinatie daarvan.