Inclusie, wat betekent dat eigenlijk?

Inclusie betekent volgens Wikipedia: ‘Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie staat tegenover validisme. De begrippen inclusie en integratie vullen elkaar aan in de hedendaagse maatschappij.’

Anders gezegd: inclusie betekent dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving. Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen, zelfstandig studeren, zelf beslissen waar ze wonen en werken.

Wat inclusie niet betekent

Er zijn scholen voor speciaal onderwijs, woonvoorzieningen voor mensen met een beperking en op treinstations is er assistentie voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Dit zijn echter geen voorbeelden van inclusie; in een inclusieve samenleving zijn juist alle voorzieningen toegankelijk voor iedereen en iedereen kan er zelfstandig gebruik van maken. Speciale voorzieningen zijn dus afwezig in een inclusieve samenleving.