Afbeelding
Foto: CBR

‘Wij zijn afhankelijk van rijinstructeurs die hier meer van willen weten’

Algemeen

Het CBR is voor verkeersveiligheid en zelfstandige mobiliteit voor iedereen, dus ook voor mensen met een al dan niet aangeboren handicap. In die gevallen onderzoekt het CBR met de klant welke mogelijkheden er zijn om zelfstandig mobiel te worden en/of te blijven en veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen. Dat kan soms door een aanpassing aan de mens (prothese/orthese) of een aanpassing aan het voertuig. Hiervoor is de divisie Deskundigen praktische rijvaardigheid (DPR), waaraan Helmut van der Smitte leiding geeft.

“We werken intensief samen met autoaanpassingsbedrijven om met de klant, vaak vanwege de hoge kosten gesteund door het UWV en/of de werkgever, op zoek te gaan naar een passende oplossing. Om de samenwerking tussen deze partijen soepel te laten verlopen en de klant gedurende het gehele traject centraal te houden, worden regelmatig kennisuitwisselingen georganiseerd”, schetst een woordvoerder van het CBR de bijzondere positie die de DPR inneemt. Hier werken momenteel 33 specialisten, onder wie Helmut van der Smitte.

Kunt u aangeven hoe de laatste jaren de ontwikkeling is binnen het CBR wat betreft aanvragen van personen die een beperking hebben en toch willen autorijden?


“Grofweg geldt dat sinds 2000 het aantal mense..