Beeldschermgebruik in verkeer is bizar

Van nature ben ik een positief ingesteld mens, maar over veel dingen maak ik me grote zorgen. Dingen die de rijschool aangaan, onderwerpen die over de branche of het CBR gaan, maar vooral zaken die de verkeersveiligheid betreffen. En in dat kader wil ik het nu hebben over beeldschermgebruik in het verkeer.
Ik weet niet hoe u het ervaart, maar het valt mij op dat steeds meer mensen tijdens het deelnemen aan het verkeer hun beeldscherm raadplegen. Bij fietsers, zeker bij jonge fietsers, is het tegenwoordig normaal dat ze op hun telefoon kijken, maar ook automobilisten turen steeds vaker op een beeldscherm dan dat ze rondom zich kijken om het steeds drukker wordende verkeer in de gaten te houden.
Onlangs berichtte Rij-instructie dat uit een grootschalige meting in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat 7 procent van de automobilisten actief met apparatuur bezig is (bellen, aan scherm zitten of op schermen op het dashboard bezig). Ik vind dat nogal wat, 7 procent van de automobilisten die niet constant op het verkeer let!
Ik heb er nog een getal bij gezocht. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt dat bij 20 tot 30 procent van de ongevallen afleiding van- of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol speelt. Ik heb daar maar één woord voor: bizar.
Onlangs kwam ik bij het CBR toen daar toevallig de stichting Shana Safe op een beschaafde wijze aandacht vroeg voor wat Shana is overkomen. Shana Leurs was 22 toen ze in maart 2021 door een debiel - anders kan ik hem niet noemen - is doodgereden. Haar ouders vragen sindsdien via deze stichting die de naam van hun dochter heeft, aandacht voor de gevolgen van dit soort ongevallen die onnoemelijk veel leed aanrichten. Enige tijd geleden kwam ik in contact met ouders van wie ook een kind in het verkeer is overkomen en je wilt niet weten wat dat met mensen doet.
De dader reed in dit geval 100km/uur binnen de bebouwde kom en keek daarbij ook op zijn telefoon. Hij werd veroordeeld tot 6 maanden celstraf. Dat vind ik ook bizar, maar in dit geval bizar laag. De man reed onvoorzichtig in plaats van roekeloos, oordeelde de rechter, en de straf daarvoor is maximaal zes maanden. De rechter is helaas aan handen en voeten gebonden, want hij kan nu alleen vanuit de Wegenverkeerswet een straf opleggen, in plaats vanuit het veel zwaardere strafrecht, waar dit volgens mij onder moet vallen.
Of ik pleit voor zwaardere straffen? Absoluut, veel zwaarder zelfs. Maar ik pleit ook voor een oplossing waarbij, ik noem maar iets, de telefoon en elk ander beeldscherm vanzelf op zwart springt als je een auto in stapt. Technisch moet dat mogelijk zijn. En ik pleit ervoor dat elke instructeur hier aandacht aan besteedt tijdens de rijlessen. Want dit moet stoppen.
Ik weet nog niet in welke vorm, maar ik wil hier meer aandacht aan besteden en kom er nog op terug.