Het is tijd dat iemand de regie neemt met ADAS

Wat is dat toch met het fenomeen Advanced Driver Assistance Systems, oftewel ADAS? Hoe is het toch mogelijk dat de autosector daar ruim 50 jaar nadat het allereerste hulpsysteem is ontwikkeld - het antiblokkeersysteem - nog steeds niet uit is hoe ermee om te gaan?
ADAS horen inmiddels bij een auto, zoals een stuur en wielen. Er komen er steeds meer - laat dat maar aan de auto-industrie over - en ze worden steeds beter. In feite zijn al die systemen de opmaat naar de volledig zelfrijdende auto, maar anders dan een jaar of drie, vier geleden hoor je over de autonome auto de laatste tijd niet veel meer.

Maar dat is anders met ADAS. Om de haverklap verschijnt er een rapport over ADAS - ingenieursbureaus lopen erop binnen - en elke keer zijn er dezelfde conclusies. Zo ook met het recente rapport dat Royal HaskoningDHV heeft afgescheiden (u leest er alles over elders in deze editie). Weer lezen we dat de potentie enorm is omdat de techniek in feite geen grenzen kent, maar ook lezen we weer dat de gebruikers niet eensluidend zijn in hun oordeel. 

De grote gemeenschappelijke deler is dat bestuurders de ADAS waarderen, maar ook dat ze veelal niet blind durven te vertrouwen op de systemen. En zoals in al die andere ADAS-onderzoeken wordt ook nu geconstateerd dat veel bestuurders ADAS weleens uitzetten, want waarom ook niet? Het meest verbijsterend is de conclusie dat veel dealers in ons land er ook maar mee aanklooien. Een goede uitleg wat al die systemen betekenen en kunnen is eerder uitzondering dan regel. 

Enige tijd terug is de ADAS Alliantie opgericht. Dat is in principe een mooi initiatief waarbij ruim zestig zogenoemde stakeholders (partijen die er iets mee te maken hebben) de koppen bij elkaar steken. Ze kwamen met een heus ADAS-woordenboek, met als doel om de systemen minimaal dezelfde naam te geven, want al die omschrijvingen voor dezelfde systemen, daar wordt een bestuurder gek van. Wat er daarna mee is gebeurd? Geen idee, maar in elk geval heeft er niet toe geleid dat de wereld van de ADAS er anders door is geworden. En de ADAS Alliantie ligt ook alweer maanden op z'n gat. En het CBR is er intussen ook nog niet uit hoe met ADAS om te gaan, want dat kauwt ook al lange tijd op dit onderwerp.   

Blijkbaar ontbreekt de urgentie en dat is kwalijk. Als deze systemen inderdaad bijdragen aan de verkeersveiligheid - en dat doen ze - en leiden tot minder verkeersslachtoffers, dan wordt het tijd dat iemand de regie pakt. Het ligt voor de hand dat 'Brussel' dat doet, maar elke andere partij is ook prima. Want zo blijven doorhannesen met een fenomeen dat niet meer weg te denken is, is ridicuul. Knopen doorhakken, dat is het devies.