Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Voor vrouwen is dit 2 uur. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig. En het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de alcohol je lever bereikt. Dan begint pas het afbreken van de alcohol. Die 1,5 uur moet je er nog bij optellen.
Dus: als je een avond stevig gedronken hebt, kun je de volgende ochtend nog niet veilig rijden. En ben je dus strafbaar.
Het komt ook voor dat glazen voller zitten dan normaal. Bijvoorbeeld een glas wijn dat tot de rand is volgeschonken. Dan duurt het dus langer dan 1,5 uur voordat de alcohol uit je bloed is.

Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 18.00 en 19.00 uur ‘s avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol pas na middernacht uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.

Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen. Ook slapen, douchen en water, cola of koffie drinken helpt niet om alcohol sneller af te breken. Dat betekent ook dat als je ’s avonds laat stevig drinkt, je de volgende ochtend vaak nog te veel alcohol in je bloed hebt om te mogen rijden.

(Bron: CBR)