De beste stuurlui staan aan wal

Een heftige kop om mee te beginnen, maar ik kon het niet laten. Met grote regelmaat worden we benaderd door verschillende rijschoolhouders of instructeurs en zij vinden dat er van alles in de branche anders moet en/of kan. Opmerkelijk is dat een behoorlijk aantal van deze mensen geen lid is van onze branchevereniging en vaak ook niet aangesloten is bij een andere.

Dat is eenieder zijn goed recht natuurlijk en ook wij, als VRB, storen ons aan sommige zaken in onze branche. Daar wij zetten ons keihard voor in, maar dit doen we namens onze leden. Ik nodig eenieder dan ook uit om zich aan te sluiten bij een branchevereniging. Alleen bereik je niets, samen komen we verder.
Onze leden houden wij op de hoogte van de ontwikkelingen en dat doen we tegenwoordig middels een app, zodat we heel snel kunnen schakelen.
Een mooi voorbeeld daarvan is dat we onlangs de vraag over de lange reserveringtermijnen hebben uitgezet naar onze leden en binnen enkele dagen hadden we diverse reacties uit het hele land. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de gemiddelde wachttijd voordat men een examen kon inplannen gemiddeld maar liefst 20 weken is. En dat is niet lang, maar extreem lang.
Dit hebben we gedeeld binnen de Koepel en daarin onze zorgen wederom geuit en ik kan u verzekeren dat dit tijdens het maandelijks gesprek tussen CBR en de Koepel telkens aan de orde komt. Echter, niemand kan ijzer met handen breken en er wordt op alle fronten en door iedereen hard gewerkt om de wachttijden weer naar beneden te brengen.
De VRB heeft erop aangedrongen om de verplichte wachttijden tussen de examens terug te brengen naar bijvoorbeeld twee weken voor een eerste herexamen en vijf weken voor een 2e en volgend herexamen.
Ook het kunnen annuleren van een gereserveerd examen zou ons kunnen helpen en we begrijpen dat dit niet voor alle examens kan. We hebben dan ook voorgesteld om dit voor een bepaald percentage van de geplande examens te kunnen doen om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze mogelijkheid. We zullen moeten afwachten of er iets gaat veranderen, maar het zou al een mooie stap te zijn.
Ook de slagingspercentages van de theorie zijn om te huilen. Ik ben dan ook blij dat ook hierover gesprekken zijn tussen de Koepel en het CBR. Wat mij betreft mag men de censuur hierbij onder de loep nemen. Verder hoor ik vaak dat de vragen niet goed zijn of de taal te complex. Ik daag u bij deze uit om hiervan concrete voorbeelden aan ons door te geven. Alleen maar roepen dat het anders moet is namelijk wel erg makkelijk.

Jos van Zuylen
Voorzitter VRB