Afbeelding
Foto:

Reserveringstermijnen zijn constante factor bij overleg koepel en CBR

De lange reserveringstermijnen - ze lopen eerder op dan terug, lijkt wel - zijn een constante factor in de besprekingen tussen de koepel en het CBR, zo leert onder andere de column van Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, in dit blad. Maar een panklare oplossing is er blijkbaar niet, want het CBR heeft laten weten dat de reserveringstijden in elk geval dit hele jaar nog realiteit zullen zijn. Waarbij er wel de hoop is dat het na de zomer beter zal gaan.

Op de website van het CBR worden de standen van de wachttijden elke week bijgehouden. Het gaat om dagkoersen, maar van wat je daar al maanden ziet, wordt niemand in deze branche vrolijk. Neem de periode van 20 tot en met 26 maart. Toen was de reserveringstermijn gemiddeld 17 weken voor het eerste praktijkexamen auto en voor het eerste herexamen was dat 9,5 weken. Dit zou volgens afspraken tussen het CBR en de overheid 7 weken voor het eerste en 5 weken voor het tweede examen moeten zijn, dus daar is het CBR mijlenver van verwijderd.

Uit het overzicht blijkt dat de ellende zich inmiddels als een olievlek over Nederland heeft verspreid. De ellende zat lange tijd in de Randstad, maar is nu overal voelbaar.
Gelukkig zijn er positieve uitzonderingen. In Weert was in de genoemde periode de wachttijd één week voor het eerste en één week voor een herexamen. Eindhoven doet daar nauwelijks voor onder met 2 om 2 weken. Andere witte raven zijn Den Helder met 3 voor het eerste en 2 weken voor een herexamen, Bergen op Zoom met 4 om 1 en Urmond met 4 om 2.

Zoals gezegd, het zijn dagkoersen en waarschijnlijk zijn deze getallen nu anders, maar veel beter zijn ze over de hele linie waarschijnlijk niet.
In deze editie schrijven we er op de pagina's 14/15 uitgebreid over, inclusief de reactie van het CBR.

Rijschool Fly-Over werkt met ML-opleidingen

Rijschool Fly-Over, de rijschool van onze trouwe columnist Theo Vuyk, en ML-Opleidingen gaan samenwerken. Hierdoor kunnen klanten vanaf nu ook bij Rijschool Fly-Over terecht voor een breder aanbod op het gebied van beroepsopleidingen voor vrachtwagenchauffeurs: zoals Code 95 en nascholing. De uitbreiding van het aanbod geldt voor zowel de praktijkopleidingen als de theorieopleidingen. Ook bij ML-Opleidingen kun je terecht voor een breder aanbod zoals het auto-, motor- en scooterrijbewijs.  

Rijschool Fly-Over groeide uit zijn jasje en heeft in ML-Opleidingen een betrouwbare samenwerkingspartner gevonden. Rijschool Fly-Over en ML-Opleidingen zijn blij met de samenwerking. Theo Vuyk, eigenaar Rijschool Fly-Over, zegt hierover: “Vanwege schaalvergroting gaan we samenwerken met ML-Opleidingen, dé partner in de regio op het gebied van ‘het grotere werk’. De kwaliteit waar Rijschool Fly-Over al 35 jaar om bekend staat, kunnen we op deze manier blijven bieden.”

Praktijkexamen voldoet aan hoge standaard

Het praktijkexamen voor de auto voldoet wederom aan alle normen van RCEC, het onafhankelijke onderzoeksinstituut dat de kwaliteit van studietoetsen en examens in Nederland beoordeelt.

Het examen wordt op toetstechnische, organisatorische en inhoudelijke aspecten geëvalueerd, en scoort op alle aspecten voldoende tot goed. In 2020 ontving het CBR hiervoor het certificaat, dat geldig was tot 1 januari 2023. Opnieuw is de kwaliteit van het examen onderzocht met gunstig resultaat. De uitreiking van het certificaat vond vandaag plaats op onze examenlocatie in Arnhem.

CBR hecht grote waarde aan de kwaliteit van zijn examenproducten. Hiervoor werkt de organisatie onder meer aan uniforme examens, een zo objectief mogelijke beoordeling en continue analyse van examens. Jan Jurgen Huizing, directeur Bedrijfsvoering, ontving het nieuwe certificaat uit handen van Dr. Arnold Brouwer, directeur RCEC. 

Huizing: “Onze klanten zijn kritisch op het oordeel van onze examinatoren. Dat zijn we zelf ook, want de kwaliteit van het praktijkexamen moet altijd van hoog niveau zijn, ongeacht waar en door wie het wordt afgenomen.”
Het praktijkexamen voor de auto wordt opnieuw beoordeeld met een tussentijdse audit in april-juni 2024. De formele audit en met goed gevolg certificering zal dan eind 2025 zijn.

 

BOVAG ontwikkelt hulpmiddel voor berekenen kostprijs

BOVAG heeft KPMG opdracht gegeven een betrouwbaar hulpmiddel te ontwikkelen voor het berekenen van uw kostprijs. Voor het testen van deze nieuwe ‘tool’ is BOVAG daarvoor op zoek naar leden die hier als eerste mee aan de slag willen gaan. 

Rijschoolhouders die lid zijn van BOVAG Rijscholen, kunnen zich aanmelden via rijscholen@bovag.nl om een afspraak met KPMG te maken. Vervolgens demonstreert KPMG het systeem, loopt er met de ondernemer doorheen en die krijgt vervolgens ruim de tijd om alle relevante gegevens in te vullen, waarbij KPMG beschikbaar blijft voor alle vragen; na afloop bespreekt u uw ervaring.

7 procent autobestuurders raadpleegt scherm tijdens rijden

Uit een grootschalige meting in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat 7 procent van de automobilisten actief met apparatuur bezig is (bellen, aan scherm zitten of op schermen op het dashboard bezig). Ook is gekeken naar het gebruik van gordels en kinderzitjes. Onder andere blijkt daaruit dat het gordelgebruik onder bestuurders van personenauto’s veel hoger ligt dan van truckers.

Door 3,7 procent van de waargenomen bestuurders werd handheld gebeld en 0,7 procent belde handsfree. Het scherm werd door 2,2 procent van de bestuurders bediend. Van de waargenomen bestuurders was 0,4 procent bezig met het bekijken van video of navigatie op het dashboard. Het apparatuurgebruik ligt hoger onder bestuurders van vrachtwagens en bestelbussen dan van personenauto's.
Er zijn in totaal 246 kinderen kleiner dan 1,35 meter, die in een kinderzitje vervoerd dienen te worden, waargenomen. Van dit aantal zaten 100 kinderen (68,5 procent) in een Maxi-Cosi of kinderzitje. Het waargenomen gordelgebruik in 2022 is 92,8 procent. Het gordelgebruik in zowel bestelbussen (85,4 procent) als vrachtauto's (72,2 procent) ligt opvallend lager dan in personenauto's (94,7 procent).

CBR gaat weer werven

Het CBR start weer met een campagne voor nieuwe examinatoren. De reden is dat de honderd nieuwe examinatoren die ongeveer een jaar geleden zijn beloofd aan de branche er nog lang niet zijn en inmiddels zijn de reserveringstermijnen nog steeds bizar lang.

De komende jaren heeft het CBR, zo laat het op de eigen website weten, jaarlijks enkele tientallen nieuwe examinatoren nodig, vooral voor het afnemen van het examen B, het autorijbewijs. Net als in veel sectoren heeft ook het CBR te maken met vergrijzing en gaan er veel examinatoren met pensioen. De afgelopen maanden zijn al wel nieuwe examinatoren ingestroomd, maar het batig saldo (aanwas minus de uitstroom) houdt niet over. Na het nodige plussen en minnen staat de teller sinds maart vorig jaar op 30 extra examinatoren, van de 100 die er zijn beloofd. Momenteel zijn er nog 43 in opleiding, maar daar staat tegenover dat er ook dit jaar nog mensen uitstromen. Die 100 extra zijn derhalve ook eind dit jaar niet gehaald. 

Afbeelding
Afbeelding